21/05/2011 14:54

Turski film "Crno i belo" u takmičarskoj selekciji Exit Point

Selekcija Exit Point

Turski film "Crno i belo“ (Siyah Beyaz), koji će biti prikazan na festivalu Cinema City u okviru takmičarske selekcije Exit Point, govori o starenju, prijateljstvu, osećajnosti i finim detaljima života.

Slikar burne prošlosti, žestoko privržen svojim idealima, još uvek ne želi da se skrasi uprkos tome što ima sedamdeset godina; advokat koji je napustio posao nakon pretrpljenog srčanog udara, sada teži mirnom životu negujući svog kućnog ljubimca puža; lekara već razočaranog u profesiju, sada odbacuje i njegova supruga; žena koja je na prvo mesto stavila karijeru, od usamljenosti je napravila životni stil.

Oni su zajedno već nekih 25 godina pokrovitelji bara „Crno i belo“ u Ankari, koji je u nekom smislu i njihov poslednji raj. Vlasnik lokala je Faruk, uvredljiv i razdražljiv, ali krajnje simpatičan...

Reditelj Ahmet Bojasoglu (Ahmet Boyacıoglu) završio je medicinu na Univerzitetu u Ankari i radio je kao hirurg dvadeset godina. Od 1988. do 1995. godine bio je član izvršnog komiteta Međunarodnog filmskog festivala u Ankari. Od 1995. godine je generalni sekretar Festivala na točkovima (Festival on Wheels), i predsedavajući Ankara filmskog udruženja. Između 2005. i 2007. bio je predstavnik Turske u okviru Saveta evropskog filmskog fonda, Euroimages. Piše o filmu za brojne novine i magazine.