05/09/2013 09:53

Tri najbolja filma selekcije Exit Point prema mišljenju publike

Najbolji film festivala Cinema City, prema mišljenju publike, jeste odlična doku-drama "Pismo ćaći" hrvatskog reditelja Damira Čučića. Film "Pismo ćaći", prikazan je na festivalu i u okviru selekcije Fresh Danube Films i predstavljen u okviru istoimenog projekta na još dva festivala do sada: "Dorf" iz Vinkovaca (Hrvatska), "Crossing Europe" iz Linca (Austrija), a uslediće i predstavljanje u sklopu pomenutog projekta i na beogradskom festivalu "Slobodna zona" koji će se održati u mesecu novembru. Proglašen najboljim na 59. pulskom festivalu, "Pismo ćaći" odličan je igrani prvenac nagrađivanog dokumentariste koji je bio i uvaženi gost festivala Cinema City. Film predstavlja fantastičnu doku-dramu koja razotkriva najtananije nijanse i zamršenosti odnosa otac-sin.


Na drugom mestu nalazi se izraelski „Epilog” Amira Manora. Izuzetna filmska priča o poslednjim romantičarima koji se nikada nisu prilagodili i uklopili u moderan svet. Demonstrirajući duboko poznavanje jezika filmskog medija u filmu "Epilog", reditelj Manor do punog izražaja ističe ljudske vrline i moral, vešto podrivajući sva pravila koja nameću brze društvene promene. U prilog tome koliko čistih emocija i lepih vizuelnih doživljaja ovaj film budi naročito govori još jedno priznanje publike za najbolji film na Solunskom festivalu.


Na treće mesto svojim glasovima publika je postavila "Snežanu", film koji je bez daha ostavljao i publiku na prestižnim svetskim festivalima, poput Toronta, San Sebastijana, Roterdama... "Snežana" je osvojila preko trideset nagrada, među kojima je 10 Goja priznanja, kao i trideset nominacija. Spektakl na velikom platnu. Španski crno-beli nemi film „Snežana“ Pabla Bergera, šarmantna priča o Karmen, mladoj andaluzijskoj devojci čiji život, dvadesetih godina prošlog veka, podseća na priču o Snežani i sedam patuljaka. Na najlepši način odaje počast nemom filmu.