05/06/2012 10:43

Tri domaća filma premijerno u selekciji Nacionalna klasa

Tri premijere srpskog filma održaće se ove godine na festivalu Cinema City u Novom Sadu u okviru takmičarske selekcije domaćeg filma Nacionalna klasa. Publika će imati priliku da prva pogleda najnovije ostvarenje našeg nagrađivanog reditelja i scenariste Miroslava Momčilovića, crnu komediju „Smrt čoveka na Balkanu“, film „Jelena, Katarina, Marija“ Nikite Milivojevića nastao po besteseleru „New York, Београд“ Dušana Miklje, kao i „Zverinjak“ Marka Novakovića - dramu smeštenu u malom srpskom selu na obali Drine. Pored premijernih ostvarenja, za festivalske nagrade će se takmičiti još šest aktuelnih domaćih filmova.

Film „Smrt čoveka na Balkanu“ reditelja i scenariste Miroslava Momčilovića upravo je zakazao svoju svetsku premijeru u Karlovim Varima, dok će publika u Srbiji premijerno pogledati film na festivalu Cinema City u četvrtak, 21. juna, sa početkom u 20h u Srpskom narodnom pozorištu. Film snimljen iz jednog kadra je priča o usamljenom kompozitoru koji izvršava samoubistvo pred web kamerom svog računara a komšije koje dolaze u stan nakon pucnja i čekaju hitnu pomoć kroz tu kameru otkrivaju jednu jednu širu, satiričnu sliku našeg društva.

„Pošto svaki rez u filmskom jeziku označava neki protok vremena, ja sam ovu priču snimio u jednom kadru u nameri da napravim jednu hiperrealističku sliku okruženja i vremena u kojem živim.“ – objašnjava reditelj Momčilović. U novom ostvarenju Momčilovića igraju Emir Hadžihafizbegović, Radoslav Milenković, Bojan Žirović, Nataša Ninković, Anita Mančić, Ljubomir Bandović, Branislav Trifunović, Milica Mihajlović, Bojan Lazarov, Nikola Đuričko, Mirjana Karanović, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nikola Kojo.

Druga premijera Nacionalne klase je ostvarenje „Jelena, Katarina, Marija“ u režiji Nikite Milivojevića, nastalo na osnovu bestseler romana „New York, Београд“ Dušana Miklje. Film o tri mlade devojke iz Beograda koje se slučajno sretnu u Njujorku biće prikazan u petak, 22. juna, u Srpskom narodnom pozorištu u 20h. Svaka od junakinja je napustila svoj grad iz nekog svog razloga. U potrazi za novim životom, u nekoj drugoj stvarnosti, u kojoj nikada nisu ni sanjale da mogu da budu, sa svojim pogubljenim iluzijama, strahovima, nadama, one trže svoje mesto. Jelena, Marija i Katarina su tri imena umesto mnogih imena, metafora jedne mnogo šire, globalne priče... U filmu igraju Borka Tomović, Jelena Stupljanin, Milica Zarić, Jay Meyer, Mickey Carpenter, Dominic Marcus.

Posetioci Festivala biće u prilici da premijerno pogledaju ostvarenje „ZverinjakMarka Novakovića - dramu koja se odigrava početkom devedesetih godina prošlog veka, u jednom srpskom selu blizu obale Drine. To je svedočanstvo o moralnom i istorijskom raspadu jedne zemlje, smešteno u sredinu izdvojenu od urbanog života i locirano u podneblje u kojem vladaju specifična pravila i odnosi među ljudima. Srna, kćer Straina, najmoćnijeg čoveka u selu, obećana je za ženu Jovanu, sinu seoskog šumara Tadije. Iako između Srne i Jovana postoji privlačnost oni ipak ne žele da uđu u brak iz interesa koji njihovi očevi pokušavaju da im nametnu. Iznenada, u selo se vraća bivši šumar Petar, koji je sedam godina proveo u zatvoru zbog ubistva starijeg Strainovog sina. Petrov povratak pokreće mnoštvo događaja u životima glavnih junaka ove priče nagoveštavajući njen neizvestan kraj... Glavne uloge u filmu „Zverinjak“, koji će biti premijerno prikazan 17. juna u 20h u Srpskom narodnom pozorištu, tumače Nikola Ristanovski, Miodrag Krstović, Tanasije Uzunović, Ivan Đorđević, Branka Šelić, Marijana Pejatović, Mladen Sovilj, Aleksandar Đurica, Igor Damnjanović, Nada Šargin.

Pored tri premijere na festivalu Cinema City biće predstavljeno i šest novih ostvarenja domaće kinematografije – nagrađen glavnom nagradom na festivalu u Roterdamu, debitantski film „Klip“ u režiji Maje Miloš na vrlo iskren i otvoren način svedoči o sudbinama mladih u surovom, savremenom društvenom okruženju, film „ParadaSrđana Dragojevića, priča podstaknuta pokušajima organizovanja prvog PRIDE-a u Srbiji koja je naišla na izuzetan prijem na ovogodišnjem Berlinalu, „Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“ u režiji Bojana Vuletića, savremena romatična komedija o pokušajima da se pronađe prava osoba, ispričana kroz četiri potpuno različite ljubavne priče, „Šešir profesora Koste Vujića“ u režiji Zdravka Šotre, šarmantna avantura koja govori o istinskim vrednostima, napeti triler „Ustanička ulicaMiroslava Terzića u kojem glavne igraju Gordan Kičić, Rade Šerbedžija, Uliks Fehmiu, i film „Žućko – priča o Radivoju KoraćuGordana Matića, koja kroz renesansni lik i delo istorijskog sportiste ističe najznačajnije ljudske i životne vrednosti.