Arhiva Cinema City 2008.

Touch of Evil

Touch of Evil

Žanr: Drama
Zemlja porekla: SAD
Godina proizvodnje: 1958.
Trajanje: 95 min

Režija: Orson Welles
Scenario: Whit Masterson (roman), Orson Welles

Glavne uloge: Charlton Heston, Janet Leigh, Orson Welles, Joseph Calleia, Akim Tamiroff

Programska selekcija: Peđina filmska kolekcija

Sinopsis:
U kompleksnom istraživanju lika i moralnosti, Orson Welles glumi rasističkog kapetana Hanka Quinlana, grotesknu, problematičnu i moćnu figuru koja vodi svoj mali grad na američkoj granici prema svojoj verziji zakona. Quinlanova brutalnost i vulgarnost sušta su suprotnost idealizmu i plejboj izgledu Charltona Hestona kao Mikea Vargasa, meksičkog detektiva koji pokušava da ukloni Grandisa, opasnog lidera porodice dilera droge. Sa svojom mladom nevestom Susie (Janet Leigh), Vargas postaje suviše zauzet razotkrivanjem Quinlana i njegovih diskutabilnih metoda da bi video da je njegova prelepa nevesta u opasnosti i od strane Quinlana i od strane Grandisa.

Nagrade:
National Film Registry, 1993 National Film Preservation Board, USA
Special Award, 1998 New York Film Critics Circle Awards
Historical Shot (Phillip H. Lathrop), 1999 Society of Camera Operators

Zanimljive činjenice:
- Film je prikazan na Svetskom sajmu u Briselu 1958. godine, gde ga je žiri (a zatim i kritičari) nagradio prvom nagradom. Rečeno je da je film imao veliki uticaj na karijere Jean-Luc Godarda i Françoisa Truffauta, koji su zatim za godinu dana snimili svoje prve filmove - À bout de souffle (1960) and Les quatre cents coups (1959).
- Marlene Dietrich i Zsa Zsa Gabor se pojavljuju u filmu kao "gostujući glumci". Gaborova ima malu ulogu i na platnu je najviše dvadeset sekundi. Dietrichova se pojavljuje u četiri krucijalne scene, uključujući i u finalu.
- Uvodna dugačka scena snimana je celu noć, uglavnom zahvaljujući jednom od glumaca koji je zaboravljao svoj tekst. Počelo je da sviće kada je Orson Welles odlučio da snime jedan poslednji pokušaj, rekaviši ekipi, "U redu, hajde da probamo još jednom." Zatim je pogledao glumca i rekao, "Ako ovog pta zaboraviš tekst, samo pomeraj usne i mi ćemo sinhronizovati kasnije, samo molim te NEMOJ reći, 'Izvinite, g-dine Welles!'" Scena koja se nalazi u filmu je tada snimljena.
- Orson Welles je otpušten kao reditelj tokom postprodukcije filma i film je ponovo montiran protivno njegovoj zamisli. Pre svoje smrti, on je ostavio pismo sa instrukcijama kako bi želeo da film bude montiran. Dugo vremena se smatralo da je ovo pismo izgubljeno, međutim, na kraju je pronađeno kod glumca Charlesa Hestona i poslužilo je kao smernica za reizdanje filma iz 1998. godine.
- Radnja filma se odvija u izmišljenom meksičkom gradu na granici Los Robles, ali sniman je u Venisu u Kaliforniji zbog ubedljivog zapuštenog i propalog izgleda mesta.
- Orson Welles je prvobitno trebalo samo da glumi u filmu, ali usled nesporazuma, Charlton Heston je razumeo da će Welles i režirati film. Da bi zadovoljio Hestona, producent Albert Zugsmith je dozvolio Wellesu i da režira film. Welles je napravio velike izmene u već gotovom scenariju, promenivši Hestonov lik iz okružnog tužioca u meksičkog detektiva iz narkotika, promenivši lik Janet Leigh iz Meksikanke u Amerikanku, i promenivši mesto odvijanja radnje iz malog kalifornijskog gradića u grad na meksičko-američkoj granici.
- Isprva, Orson Welles nije želeo uopšte da učestvuje u snimanju filma. On je nevoljno pristao tek nakon što ga je ugovor primorao da to uradi.
- Dobitnica Oskara Mercedes McCambridge pojavljuje se u filmu samo zato što je tokom snimanja filma ručala sa Orsonom Wellesom koji ju je nagovorio da snimi scenu. Welles joj je dao da nosi kožnu jaknu, ošišao je sam, i rekao joj da izgovori zlu rečenicu, "Želim da gledam."
- Prva scena koja je bila snimana je ispitivanje Sancheza, pod posmatračkim okom izvršnih producenata Universal studija. Orson Welles je odradio brzo da bi dokazao kako može da snimi film sa budžetom od 825.000 dolara za 38 dana.
- Film je doživeo neuspeh na blagajnama širom Amerike, ali je u Evropi bio dobro prihvaćen.
- Verzija filma iz 1998. godine je trebalo da bude premijerno prikazana iste godine na Kanskom filmskom festivalu. Međutim, dan pre premijere, projekciju je otkazala Beatrice Welles, ćerka Orsona Wellesa, koja ima dugu istoriju zabrane prikazivanja Wellesovih filmova. Restaurirana DVD verzija je trebalo da sadrži komentar kao i dokumentarac o filmu i restauraciji pod nazivom Restoring Evil. Oba dodatka je zabranila Beatrice Welles.
- Uprkos popularnim nagađanjima, Orson Welles nosi šminku tokom filma. Satima pre snimanja filma, dodavali su mu razne dodatke kako bi izgledao deblje. Jednom prilikom je izjavio da je kasnio na večeru posle snimanja filma i da zbog toga nije skinuo šminku. Poznata glumica mu je prišla i rekla sva ozbiljna: "Orsone! Izgledaš predivno!"
- Orson Welles je prvobitno mrzeo naziv "Touch of Evil", smatrajući da nema veze s njegovom koncepcijom. Međutim, tokom godina ga je zavoleo i na kraju je čak smatrao da je to najbolji naziv od svih njegovih filmova.
- Orson Welles je tvrdio da je pogledao film samo jednom, na projekciji koju je studio organizovao.
- Uloga noćnog čuvara motela je napisana specijalno za Dennis Weaver, jer je Welles bio oduševljen njegovim radom na filmu Gunsmoke (1955) i želeo je da radi s njim.
- Orson Welles je tvrdio da je roman "Badge of Evil" Whita Mastersona, prema kojem je snimljen film, pročitao samo jednom i to po završetku snimanja filma. On je svoj scenario napisao prema prvobitnoj verziji Paula Monasha.
- Ceo film je sniman na pravim lokacijama, osim poznate desetominutne uvodne scene u meksičkoj prodavnici obuća, koja je snimana na setu. Studio je želeo da se ceo film snima na setovima, ali Orson Welles je insistirao na snimanju u stvarnom gradu.
- Orson Welles je jednom prilikom izjavio da se najviše zabavio na snimanju ovog filma jer se studio nije previše mešao u njegov posao (sve dok nije završio film), jer mu je odobren pozamašan budžet i jer je radio sa nekim od svojih omiljenih glumaca na scenariju koji nije sadržavao puno simbolizma i filmskih trikova kao, recimo, Citizen Kane (1941).
- Izvršni producenti iz Universal studija su saznali da je Marlene Dietrich dobila ulogu Tanye tek na kraju dana. Ona je snimila svoj deo za jedan dan kao ličnu uslugu Orsonu Wellesu, a on nije rekao nikom o tome. Ona je pristala da se pojavi u filmu za minimalnu naknadu, ali kada su producenti odlučili da se njeno ime pojavi u uvodnoj špici, morali su da joj plate više.
- Orson Welles je izjavio da je njegov cilj bio da razbesni publiku zapletom, na sličan način kao što je Howard Hawks uradio filmom The Big Sleep (1964). Priča je postala još konfuznija kada je studio ponovo montirao film.
- Prema Orsonu Wellesu, Universal nije želeo da film bude prikazan na Svetskom sajmu u Briselu, ali je šef distribucije imao toliko vere u film, da ga je prijavio mimo studija. On je na kraju otpušten, nakon što je film osvojio prvu nagradu.
- Agent Janet Leigh je prvobitno odbio ulogu u filmu, bez njenog znanja, zbog male nadnice. Orson Welles je, predvidevši ovo, poslao lično pismo glumici, govoreći joj kako se radovao zajedničkom radu. Janet Leigh je bila toliko besna na svog agenta rekavši mu da je gluma u režiji Orsona Wellesa daleko važnija od bilo kakve nadnice.


(klik za veću sliku)