Arhiva Cinema City 2008.

The Circus

The Circus

Žanr: Komedija
Zemlja porekla: SAD
Godina proizvodnje: 1928.
Trajanje: 71 min

Režija: Charles Chaplin
Scenario: Charles Chaplin

Glavne uloge: Charles Chaplin, Allan Garcia, Merna Kennedy, Harry Crocker, George Davis

Programska selekcija: Peđina filmska kolekcija

Sinopsis:
The Circus je kultni film koji je režirao Charlie Chaplin, a u kom je takođe i glumio svoju najpoznatiju ulogu Skitnice. Ovog puta, nesrećni vagabundo traži utočište od ruku zakona među članovima putujućeg cirkusa. Uskoro se zaljubljuje u prelepu jahačicu konja i film dobija elemente šarmantne romanse...

Nagrade:
Honorary Award (Charles Chaplin), 1929 Academy Awards, USA

Zanimljive činjenice:
- U okviru premijere filma organizovan je i scenski prolog koji je napisao Joseph Plunkett.
- Ovo je poslednji film Charlieja Chaplina u eri nemog filma. On je snimio još dva "nema" filma, preokrećući trend ka zvuku, ali i City Lights (1931) i Modern Times (1936) snimljeni su sa značajnim zvučnim efektima.
- Chaplinov studio je izgoreo tokom produkcije ovog filma. Ovo je, zajedno sa drugim ličnim problemima koji su iskrsli tokom snimanja filma, dovelo do toga da Chaplin dobije nervni slom (on je posle dve trećine snimljenog filma boravio u Njujorku na rehabilitaciji).
- Chaplin je nedeljama pre snimanja filma vežbao hodanje po užetu. On je zapravo mogao da hoda po užetu 44 stope iznad zemlje. Međutim, snimci su bili izgubljeni i scena je morala da bude ponovo snimljena. Po Chaplinovom mišljenju, drugi snimci nisu bili tako dobri kao prethodni.
- U reizdanju filma iz 1969. godine, 80-godišnji Chaplin je otpevao glavnu pesmu.
- Ovo je jedini Chaplinov dugometražni film koji se ne pominje u njegovoj autobiografiji.


(klik za veću sliku)