The Castle

El castillo

Žanr: drama
Zemlja porekla: Argentina, Francuska
Godina proizvodnje: 2023.
Trajanje: 1h 18m

Režija: Martín Benchimol
Scenario: Martín Benchimol

Glavne uloge: Alexa Olivo, Justina Olivo


Programska selekcija: Filmski program
ponedeljak, 27. nov 2023. @ 21:00 - KS Svilara / Novi Sad
sreda, 29. nov 2023. @ 21:00 - SKCNS Fabrika / Novi Sad
ponedeljak, 4. dec 2023. @ 18:00 - Dorćol Platz / Beograd


Na ovogodišnjem Cinema City festivalu gledaćemo bajkoviti poludokumentarni film The Castle (2023) čiju režiju potpisuje Martín Benchimol.

Pošto je čitavog života radila kao domaćica, Justina od bivšeg poslodavca nasleđuje vilu usred argentinskih pampasa. Pod jednim uslovom: nikada ne sme da ode. U ovoj modernoj bajci, Justina i njena ćerka će se suočiti sa izazovima održavanja ovog obećanja.


Reč režisera
„Upoznao sam protagoniste dok sam snimao svoj prethodni film, The Dread. Skrenuli smo niz uski zemljani put i naleteli na zamak. Bio sam zapanjen kada sam pronašao ovu ogromnu staru vilu sa kulama usred ničega. Kada sam pokucao na vrata, Justina je izašla obučena u radnu odeću. Prvo što sam pitao je bilo da li mogu da upoznam vlasnika. Ta priča sama po sebi otkriva jednu od glavnih tema filma: moje klasne predrasude učinile su me slepim za činjenicu da bi Justina mogla biti vlasnica.

Kao i u mnogim zemljama Južne Amerike, vertikalna društvena pokretljivost je praktično nemoguća u Argentini i  postoji ideja da se ekonomski spas dešava samo zahvaljujući vanrednim događajima. Justinina priča predstavlja grešku, pukotinu u sistemu. Pomisao da bi ona, žena iz radničke klase, mogla biti vlasnica ovakvog imanja i zamka, potpuno remeti svako razumevanje.

Pošto je ovakvo magično spasenje nerealno, gotovo nekakva zamka, film se postepeno pretvorio u neuspelu bajku. Dakle, kada se fantazija sruši, ostaju nam stvarni, opipljivi ljudski odnosi. I taj odnos majke i ćerke me najviše privlači, dok ih posmatramo zajedno u trenutku kada je svaka na svom individualnom putu oslobođenja.“


Film će biti prikazan na Cinema City festivalu, koji se ove godine održava od 25. novembra do 1. decembra u Novom Sadu u Svilari i SKCNS Fabrici i od 3. do 5. decembra u Beogradu na Dorćol Platz-u