27/05/2012 19:29

Tarovo konačno saopštenje javnosti

Želimo da obavestimo naše prijatelje i kolege, kao i javnost da će TT FILMMŰHELY obustaviti svoje aktivnosti i zatvoriti svoje prostorije na kraju maja 2012. godine. Nemamo drugog izbora do da prihvatimo da je uprkos svim našim naporima naša situacija postala neodrživa.

Poslednjih devet godina radili smo predano, sa integritetom i na najbolji mogući način, dajući sve od sebe kako bismo doprineli razvoju mađarskog filma i univerzalne umetnosti filma.

Pokušali smo da podržimo sve inicijative i ambicije koje, u filmskoj industriji sve više naklonjenoj šoubiznisu, nisu imale prostora da dišu.

Izuzetno nam je žao što nismo u mogućnosti da podržimo i realizujemo projekte u koje smo verovali i u koje smo uložili mnogo energije.

Naši filmovi i sve naše manifestacije su gajili puno poštovanje prema ljudskom dostojanstvu. Uvek smo stojali na strani poniženih i osakaćenih ljudi i branili ih koristeći sopstvena sredstva.

Ponosni smo i zadovoljni što poslednji film u čijoj smo realizaciji učestvovali, predstavlja našu zemlju – slično našim drugim produkcijama – na filmskom festivalu A kategorije.

Sigurni smo da će doći vreme kad će sloboda umetnosti i njena nezavisnost od politike biti prihvaćeni i poštovani.


Budimpešta, 24. maj 2012. godine

Bela Tarr, Gabor Teni