Arhiva Cinema City 2008.

Sretno dijete

A Happy Child

Žanr: Dokumentarni film
Zemlja porekla: Hrvatska
Godina proizvodnje: 2003.
Trajanje: 97 min

Režija: Igor Mirković
Scenario: -

Glavne uloge: Igor Mirković, Renato Metessi, Davorin Bogović, Vladimir Divljan, Srđan - Gile Gojković, Jasenko Houra, Mirko Ilić, Boris Leiner, Goran Pavelić, Darko Rundek, Srđan Šaper, Jura Stublić

Programska selekcija: Planet Rock

Sinopsis:
Muzički dokumentarac o najboljem i najplodnijem razdoblju jugoslovenske rok scene, vremenu s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih, Igor Mirković zamislio je i ostvario kao nostalgično poluautobiografsko istraživanje vremena vlastite adolescencije, na koju je najveći uticaj imao upravo muzički bum tog trenutka.
Nikada se nije plesalo kao tih godinu ili dve početkom osamdesetih. Zapravo, vreme nije bilo veselo: zemlju trese ekonomska kriza, umro je svemoćni predsednik Tito, stižu vesti da je u Poljskoj uvedeno vanredno stanje, a generacija mladih živi u skladu s tada popularnom pesmom "Zamisli život u ritmu muzike za ples".
Ja sam sve to video, svuda bio i sve doživeo. I sve se to dogodilo u trenutku kada mi je najviše trebalo, baš kada sam izleteo iz gnezda i tražio svoj svet. Čak i mi koji smo od malih nogu odrastali sa bolnim kompleksom što živimo u siromašnoj zemlji na kraju sveta odjednom smo osetili da je upravo ovo mesto gde treba živeti.