Arhiva Cinema City 2008.

Shahida: Brides of Allah

Shahida: Brides of Allah

Žanr: Dokumentarni film
Zemlja porekla: Izrael
Godina proizvodnje: 2008.
Trajanje: 76 min

Režija: Natalie Assouline
Scenario: Natalie Assouline

Glavne uloge: -

Programska selekcija: Exit Point

Sinopsis:
Izraelska rediteljka Natalie Assouline prikazuje živote žena koje služe kaznu u zatvorima zbog učestvovanja u terorističkim napadima u Izraelu. Ovaj intimni portret, sniman tokom perioda od dve godine, teži da otkrije motive iza akcija ovih žena. Kahira je majka petoro dece koja je dobila tri doživotne robije jer je pomogla bombašu samoubici da dospe u srce Jerusalima gde je ubio troje ljudi. Waffa je uhapšena na putu do bolnice gde je htela bombom da izvrši samoubistvo, a u kojoj se pre toga šest meseci nalazila na lečenju. Samar pravi bombe i uhapšena je dok je bila u drugom stanju sa prvim detetom koje je rođeno dok se film snimao.
Na raspolaganju nam je uvid u živote ovih žena: mi smo s njima dok rađaju, slušamo njihove bolne priče o muževima koji su ih napustili, gledamo ih kako se snalaze u zatvorskim okolnostima. Slušamo o religijskoj ideologiji, ali i o diskriminacijskom društvu iz kog ove žene potiču. To je svet u kom žena koja je osramotila svoju porodicu ima samo jedan način da se iskupi.
Film je struktuiran kao putovanje u nepoznati svet između dobra i zla. Na svakom koraku mi dobijamo nove informacije i doživljavamo nove emocije koje nam onemogućavaju da odlučimo šta mislimo. Naći ćemo se u situaciji da gajimo simpatije prema ovim ženama, ali takođe ćemo se osećati i neprijatno zbog toga. želimo da ih sažaljevamo, ali one su previše jake za sažaljevanje. Mi im se približavamo, i na momenat ostajemo zgroženi njihovim postupcima, ali istovremeno i fascinirani...

Nagrade:
FIPRESCI Prize, 2008 Berlin International Film Festival