19/08/2019 03:49

Rezultati Art rezidencije u Segedinu

Pet umetnika iz Mađarske i pet umetnika iz Srbije okupilo se na Art rezidenciji u Segedinu od 3. do 10 avgusta tokom 29. THEALTER festivala, a u okviru projekta K3CI.Uspeh ove rezidencije video se naravno tokom predstavljanja rezultata, jer su učesnici – muzičari, fotografi i snimatelji uspeli da se razumeju ne samo u svakodnevnom radu, nego i na kreativnom nivou, tako da se iz rezidencije izrodio jedan zanimljiv audio-vizuelni performans.

Elemente koji se obično koriste tokom muzičkog koncerta, oni su iskoristili i modifikovali tako da maksimalno privuku pažnju posetilaca. Pored sjajnih ideja, oprema koju su koristili omogućila im je da vizuelni deo performansa bude uzbudljiv, dok je muzika bila egzotična, jer je spojila naizgled daleke i veoma različite kultura. Takva fuzija zvukova, svetla i videa nastaje upravo na ovakvim art rezidencijama, kada umetnici iz različitih podneblja rade zajedno.

Učesnici su rekli kako priželjkuju nastavak saradnje narednog meseca od 15. do 22. septembra tokom TAKT festivala u Novom Sadu.

Učesnici Art rezidencije bili su:


Neven Hercegovac – fotograf
Koske Kosanović – fotograf
Aleksandar Filipović – vokal, mandolina
Vesna Mitić – vokal, gitara
Kim Tamara Zebic – vokal, gitara, klavijature
Balázs Erlauer – videograf, VJ
Péter Ács – fotograf
Zsófia Vincze – vokal, klarinet, gitara, loop
Szonja Alexandra Csíkos – vokal
Mátyás Mozsár – bubnjeviArt rezidencija je deo programa Interreg-IPA prekogranične saradnje Mađarska-Srbija i projekta "Kaleidoskop savremene kulture i kreativnih industrija" (K3CI). Namenjen je menadžerima u kulturi i producentima iz Srbije i Mađarske. Glavni cilj projekta je jačanje saradnje između savremenih kulturnih i kreativnih scena Mađarske i Srbije kroz jačanje profesionalnih kompetencija, umetničke produkcije i prenosa znanja. Partneri projekta su Cinema City i Asocijacija Kulturanova iz Novog Sada i Maszk i KEP-SZIN-HAZ iz Segedina.

O programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Po principu „zajedničkog sistema upravljanja“ zemalja učesnica – Mađarske i Srbije, program finansira i podržava projekte saradnje organizacija iz Programske oblasti – okruga Čongrad (Csongrád) i Bač-Kiškun (Bács-Kiskun) u Mađarskoj i okruga Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južna Bačka, Severni Banat, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji. Program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona, unapređuje opšti kvalitet života u njemu, omogućava ekonomsku saradnju organizacija iz ove dve zemlje, neguje zajednički identitet, kulturno i istorijsko nasleđe pograničnog regiona i doprinosi njegovoj ekološkoj održivosti i sigurnosti. Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: www.interreg-ipa-husrb.com.