10/08/2022 06:12

R2C umetnička rezidencija Senta/Orom

U okviru projekta Rivers to Communities (R2C) tokom avgusta održana je umetnička rezidencija u priobalju reke Tise. Ideja rezidencije je da umetnici inspirisani rekom ali i lokalnim zajednicama u priobalju kreiraju umreničke radove ali i da doprinesu da se lokalna zajednica bolje konektuje sa rekom koja ih povezuje sa drugim zajednicama na obalama Tise.


Tim Cinema City-a odabrao je Sentu kao mesto održavanja prve faze rezidencije. U saradnji sa kultnim omladinskim klubom Zentropia, koji se nalazi na stotinjak metara od Tise, umetnicu su započeli svoj krativni proces. Proces se završava na Malom Festivalu u Oromu, opština Kanjiža postavkom zajedničke umetničke zone pod nazivom: Cinema City R2C Art zone.

Kreativni tim na rezidenciji činli su Ivan Gračner akademski vajar, Arpad Slančik takođe akademski vajar, Jovan Marjavnović dizajner svetla i Slaviša Starčev grafički dizajner i animator. Cilj zajedničkog rada je kreiranje Art zone na Malom festivalu gde će biti izloženi radovi svih umetnika.

Malom festival je izuzetno zanimljiv za R2C projekat jer je jedinstven festival. Dešava se u Vojvodini a okuplja umetnike iz Mađarske, Srbije, Hrvatske i drugih zemalja. Publika je internacionalna sa veliki brojem mladih iz Mađarske. Festivalu prethodi veliki broj umetničkih radionica a u potpunosti ga realizuju volonteri.