12/12/2022 13:08

R2C predstavlja: Snežana Smederevac na CON-u

U okviru konferencijskog dela oba dana CON-a, 17. i 18. decembra u SKCNS Fabrika, biće organizovana predavanja i paneli na temu umrežavanja u kreativnim industrijama.

Reke za lokalne zajednice!

Na jednom od panela CON-a učestvovaće i dr Snežana Smederevac, redovna profesorka na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a o ostalim panelistima, programu, satnici i načinu rezervacije besplatnih ulaznica, pročitajte više ovde.

Nove najave slede uskoro.

Prof. dr Snežana Smederevac je redovni profesor na Odseku za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i rukovodilac STAR Centra izuzetnih vrednosti za bihejvioralna istraživanja u psihologiji. Glavni je i odgovorni urednik časopisa Primenjena psihologija
Bila je prorektor za nauku Univerziteta u Novom Sadu od 2015. do 2018. godine i šef Odseka za psihologiju od 2006. do 2009. godine. 

Koordinator je velikog broja naučnih projekata među kojima su prvi projekat otvorene nauke u Srbiji pod nazivom Boosting Engagement of Serbian Universities in Open Science (BEOPEN), finansiranog od strane Evropske komisije i projekat koji uvodi građansku nauku (eng. Citizen science) u naučna istraživanja pod nazivom Genetic and environmental influences on psychological adaptation of children and adults (GENIUS), Fonda za nauku Republike Srbije u okviru Javnog poziva Programa IDEJE. 


Njena naučna interesovanja usmerena su na oblast psihologije ličnosti, bihejvioralne genetike i epigenetike. Kreirala je prvi instrument za procenu bazičnih osobina ličnosti zasnovan na leksičkim opisima ličnosti u srpskom jeziku pod nazivom „Velikih pet plus dva. Osnivač je jedinog Registra blizanaca u Srbiji i regionu, sa velikim brojem podataka koji omogućavaju ispitivanje genskih i sredinskih efekata na razvoj različitih karakteristika ljudi, kao što su osobine ličnosti, kognitivne funkcije ili rizično ponašanje. U poslednje vreme istraživačku pažnju usmerava na ispitivanja epigenetskih mehanizama, odnosno na promene u DNK koje su pod uticajem spoljašnjih činilaca, oblast koja ruši mit o nasleđu kao nepromenljivom činiocu koji oblikuje ponašanje. Istraživački rad usklađuje s osnovnim principima otvorene nauke, odnosno stavu da naučni proces mora biti transparentan, a naučni rezultati dostupni svim ljudima, promovišući ideju da je poverenje u nauku osnovni preduslov napretka društva. 

Dobitnik je nagrade „Borislav Stevanović“ za naučni doprinos razvoju psihologije u Srbiji koju dodeljuje Društvo psihologa Srbije.

Foto: Lilit Andrić