08/05/2009 16:08

Program selekcije POČAST: SAVREMENI TURSKI FILM

TRIBUTE: Contemporary Turkish CinemaPočasnim programom savremenog turskog filma, Cinema City Festival teži da predstavi najdinamičniju kinematografiju na Balkanu danas. To činimo kroz suočavanje filmova dve generacije reditelja. One – čiji su predstavnici sredinom devedesetih godina 20. veka obnovili i turski film i visoko ga postavili na internacionalnom planu i one – čije predstavnike svrstavamo u korpus mlađih autora, koji nadahnuti primerom svojih prethodnika, stvaraju svoje prve izuzetne filmove.

Publika u Srbiji videće tako i „Tačku” („Dot”), najnoviji film u svetu nagrađivanog i visoko kotiranog reditelja Derviša Zaima (Derviş Zaim), kaligrafsku priču o zločinu i kazni. Tu je majstor Reha Erdem (Reha Erdem) sa svojim najnovijim filmom „Sunce moje jedino“ („My Only Sunshine“), oporom, eliptičnom pričom o emotivnom i seksualnom nasilju nad mladom devojkom. Boje već osvedočenih turskih reditelja, „brani” filmom „Školjka” („Shell”) pesnik, scenarista i reditelj Ujgar Asan (Uygur Asan), a sa svojim dugometražnim dokumentarnim muzičkim filmom „Izgubljene pesme Anadolije” („Lost Songs of Anatolia”), posle 5 godina delikatnog istraživanja i montaže 350 sati snimljenog materijala, pridružuje mu se i Nezih Unen (Nezih Ünen).

Mlađu generaciju turskih reditelja u usponu predstavlja Užkan Alper (Özcan Alper) sa debitantskim dugometražnim igranim filmom „Jesen” („Autumn”), poetskom pričom o sudaru ljudi iz različitih svetova i ljubavi koja postaje poslednji očajnički pokušaj da se shvati život i izbegne samoća. Tu je i Atalaj Tašdiken (Atalay Taşdiken) sa takođe debitantskim dugometražnim filmom „Bauk” („Mommo”/„The Bogeyman”), lepo izvedenom dramom s kojom autor hvata strahove i nadanja svojih malenih protagonista...

Posveta turskom filmu koji je odavno nadrastao balkanske okvire, ne bi bila kompletna bez pominjanja legendarnog turskog pozorišnog i filmskog glumca, scenariste, reditelja i producenta Tunđela Kurtiza (Tuncel Kurtiz), čija je plodna karijera započela još 1956. godine. Cinema City Festival i na ovaj način želi da zahvali gospodinu Kurtizu što se prihvatio posla člana Oficijelnog žirija glavnog takmičarskog programa i pružio nam priliku da ga ugostimo.

Dubravka Lakić

Kancelarija savetnika za kulturu i turizam
Ambasada Republike Turske u Beogradu