11/05/2012 19:11

Program "Respect to Andreas Dresen" predstavlja pet sjajnih filmskih ostvarenja

Festival Cinema City sa ponosom predstavlja retrospektivu filmova jednog od najznačajnijh savremenih nemačkih autora, Andreasa Drezena (Andreas Dresen), koji će biti i gost ovogodišnjeg festivala.

U okviru selekcije Respect to Andreas Dresen biće prikazano ukupno pet ostvarenja koja su predstavljena na nekim od najznačajnijih evropskih i svetskih filmskih festivala gde su osvajala glavne nagrade, nagrade kritike i iskrenu naklonost publike. Jednostavne priče koje nose toplinu, ljudskost, prisnost, pod rediteljskom palicom Drezena, uz odličnu fotografiju i odabranu glumačku svitu, biće jedna od najlepših filmskih iskustava u kojima će moći da uživaju posetioci festivala Cinema City 2012.

Da li ste znali da ljubav može da vas iznenadi kada ste najmanje očekivali? Da li je to strela rimskog Kupidona ili igra grčkog Erosa, savim je nebitno, ali strast mitskih dimenzija osvaja telo i dušu šezdesetogodišnje Inge onog momenta kada upozna gotovo šesnaest godina starijeg Karla. Priča „Sedmo nebo“ (Wolke 9) je povest o (ne)verovatnoj ljubavi, eksploziji emocija, buđenju snažne životne energije koja vas neće vas ostaviti ravnodušnim!

Drezenovo ostvarenje „Na ćumur“ (Halbe Treppe) dokazaće da su čuda moguća, ukoliko u njih verujemo. Svojim višestruko nagrađenim ostvarenjem, Drezen kroz priču o dva prijateljska para prikazuje kako međuljudski odnosi mogu postati burni i kako lako može da se uzdrma dojučerašnja rutina. Uz ovo, originalan saundtrek i izvođenje glumaca, dobijamo jedno od najuzbudljivijih filmskih ostvarenja koje nam je donela 2002. godina.

Šta se dešava sa običnim ljudima čije se staze ukrštaju u noćnom lavirintu velikog Berlina, i to na dan kada Papa dolazi u grad? – pitanje je koje će vas uvući u radnju višetruko nagrađenog filma „Nachtgestalten“. Ovenčano brojnim festivalskim nagradama i priznanjima (među kojima su Srebrni medved za najboljeg glumca na Berlinalu 1999, nagrada u kategoriji najbolji reditelj na festivalu u Valjadolidu, priznanje nemačke filmske kritike za najbolji film), ovo ostvarenje predstavlja oštar i duhovit pogled na Berlin sa kraja dvadesetog veka.

Viski sa votkom“ (Whiskey mit Wodka) doživeo je nekoliko nominacija, dok je na Internacionalnom festivalu Karlovi Vari poneo nagradu u kategoriji najbolja režija. Istančanim senzibilitetom, kroz lagan, lakonski humor, film govori o usamljenosti i starenju, stvarnim mogućnostima i snovima, velikim i malim lažima... Scenario za film radio je Volfgang Kolhaze (Wolfgan Kolhaase), potvrđujući još jednom vrlo uspešnu saradnju sa Dresenom nakon višestruko nagrađenog „Leta u Berlinu“.

Sa ostvarenjem „Zaustavljen na putu“ (Halt auf freier Strecke) čuveni Drezen je osvojio Un Certain Regard priznanje na festivalu u Kanu 2011. Neverovatno snažna priča o smrti koja slavi život punom snagom, prikazuje dobrodržećeg četrdesetogodišnjaka Franka kojem se iznenada postavlja dijagnoza neizlečive bolesti. Bez elemenata mračnog, ovaj film, sačinjen po principu „lažnog dokumentarca“, pomirujuće nas upućuje na činjenicu da je smrt deo života, sasvim podjednako kao i rađanje.