29/01/2019 07:22

Približićemo umetničku scenu Srbije i Mađarske, evo kako

Jedna od aktivnosti projekta “Kaleidoskop savremene kulture i kreativnih industrija” jeste Forum producenata 1.0, a to znači da će biti i drugi takav forum! Jednom pri početku projekta u Novom Sadu, a drugi put na kraju projektu u Segedinu, okupićemo 25 menadžera u kulturi, producenata i mladih umetnika, kako bismo razgovarali o njihovim uspostavljenim profesionalnim vezama, ocenili projektne aktivnosti i rezultate, kao i efekte kulturne razmene i dali preporuke za dalje unapređenje saradnje.


A šta se sve dešava između ove dve aktivnosti?

Umetnička rezidencija u Novom Sadu na kojoj će najmanje 5 muzičara, video i vizuelnih umetnika iz Mađarske provesti nedelju dana u našem gradu kako bi eksperimentisali, povezali se sa lokalnim umetnicima i kreirali nešto sa njima, doprinoseći tako savremenoj umetničkoj sceni. Umetničke rezidencije je i ranije radilo udruženje Kulturanova, tako da će oni znati tačno kako da vode proces da bi imao kvalitetan rezultat.

Iskustva iz Srbije usvojiće organizacija iz Mađarske MASZK Egyesület i implementiraće u narednu umetničku rezidenciju tamo. Isto kao i u Novom Sadu, u Segedinu će najmanje 5 umetnika iz Srbije provesti nedelju dana, upoznati se sa njihovom lokalnom scenom i raditi na zajedničkim radovima. Sve što umetnici naprave tokom rezidencija u Novom Sadu i Segedinu, biće predstavljeno na promotivnim događajima u oba grada.

Uz to, želimo da pokažemo lokalnoj publici u Segedinu i Novom Sadu šta se dešava na srpskoj i mađarskoj savremenoj umetničkoj sceni – ko su mladi, kvalitetni i inovativni umetnici koje treba da pratimo i negujemo, šta oni rade, koje ih ideje inspirišu i zašto.

Projekat "Kaleidoskop savremene kulture i kreativnih industrija" realizujemo uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Za sadržaj ovog teksta odgovorno je isključivo udruženje Cinema City i sadržaj ovog dokumenta ne odražava zvanično mišljenje Evropske unije i/ili Upravljačkog tela Programa.