06/02/2015 09:07

Premijera filma "Ničije dete" 28. februara na Festu

Debitantski igrani film "Ničije dete", scenariste i reditelja Vuka Ršumovića, u produkciji Miše Mogorovića, osvojio je u poslednjih nekoliko meseci, od svetske premijere u Veneciji, desetak nagrada na različitim festivalima širom sveta uz izuzetan prijem kod publike, prenosi Tanjug.

Ršumovićevo ostvarenje je bazirano na istinitoj priči o divljem dečaku (igra ga Denis Murić) koga su sredinom osamdesetih godina 20. veka lovci pronašli među vukovima u šumi u planinama Bosne i Hercegovine, nakon čega je poslat u Beograd u dom za nezbrinutu decu da se socijalizuje. Suprotno predviđanjima, dečak, koji nasumično dobija ime Haris, počinje ubrzano da se razvija i sklapa prijateljstva. Počinje rat u BiH, a u dom stiže pismo od lokalnih bosanskih vlasti kojim se zahteva Harisov brzi povratak...


U filmu, pored Murića, igraju deca Pavle Čemerikić i Isidora Janković i glumci Miloš Timotijević, Tihomir Stanić, Borka Tomović, Goran Šušljik, Zinaida Dedakin, Branka Šelić, Mihailo Laptošević, Draginja Voganjac, Marija Opsenica, Ljuba Todorović i Bora Nenić. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, kome je ovo takođe prvi igrani film.

Najnovije u nizu međunarodnih priznanja za "Ničije dete" je nagrada za najbolji film u selekciji New Voices / New Visions 26. međunarodnog filmskog festivala u Palm Springsu, gde je početkom januara imao severnoameričku premijeru. Pre toga, u decembru, na međunarodnom festivalu REC. Tarragona u Španiji dobio je nagradu publike, u novembru glavnu nagradu za najbolji film na smotri Međunarodna nedelja kritike u Kairu, a u oktobru nagradu publike za najbolji dugometražni film na 12. Zagreb film festivalu. Takođe, mladi Denis Murić osvojio je jesenas priznanje Child Protection Special Mention Award na festivalu u Abu Dabiju.

Film je realizovan u produkciji Miroslava Mogorovića iz kuće "Art & Popcorn" iz Beograda, koproducenti su Radio-televizija Srbije, "Baboon Production" iz Srbije, „Kinorama“ iz Hrvatske. "Ničije dete" su podržali Filmski centar Srbije, Grad Beograd i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije

Prodaja karata za 43. Fest počinje u subotu 7. februara na blagajnama dvorana, najavili su danas organizatori.Filmovi će se prikazivati u Sava centru, Domu sindikata, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana, a retrospektive u dve zgrade Kinoteke.

Prvih sedam dana prodaje važi popust od deset posto za komplete karata po terminskim linijama. Ulaznice za svečano otvaranje, 27. februara u Sava centru, koštaju 500 dinara. Sve ostale projekcije do 8. marta u SC-u i drugim salama koštaće, u zavisnosti od termina, 200, 250, 300 i 350 dinara. U Kinoteci će se karte prodavati na dan projekcije, jedan sat pre filma, Možete ga zatražiti unaprijed na web stranici zavvi

Za 43. Fest najavljeno je 90 premijernih i 34 reprizna filma na ukupno 242 projekcije. Program možete pogledati na zvaničnom sajtu festivala.

Izvor: tanjug.rs