26/03/2018 12:15

Predstava „Cirkus gradi poverenje“

Kao jedan od rezultata umetničkog projekta „Cirkus gradi poverenje“, koji sprovodi Udruženje Cinema City iz Novog Sada u saradnji sa Ludifico i Kreativnim pogonom, а zahvaljujući podršci Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji i Britanske ambasade u Beogradu, kreirana je predstava savremenog cirkusa na temu diskriminacije i borbe protiv predrasuda.

Fotografiju napravila Vida Jović, učesnica radionica za fotografiju


Da li je nama društvo potrebno i da li smo mi potrebni društvu? Kakvo je naše socialno okruženje, da li je spremno da prihvati one koji su na prvi pogled drugačiji, kako se osećaju oni koji sputavaju svoju ličnost? Ovo su samo neka od pitanja kojima je vođen ovaj performans. Ovo je priča o odbacivanju, podozrenju, posesivnosti, ali i o prihvatanju i negovanju različitosti, tolerancije i individualnosti. 

Fotografiju napravila Vida Jović, učesnica radionica za fotografiju


Pripreme su trajale dva meseca, a kreatori predstave su 20 novosadskih srednjoškolaca koji su tokom prethodna dva meseca sa mentorima učestvovala u kreiranju i osmišljavanju polusatnog cirkuskog performansa, a osmislili su i vizuelni identitet, fotografisali proces pripreme predstave i pripremili promociju.
Plakat dizajnirao Kosta Đermanov, učesnik radionica grafičkog dizajna


Ova predstava koja govori specifičnim jezikom savremenog cirkusa, savremenog plesa, teatra pokreta igre i glasa, nastala kao eksperiment, mentora i mladih performera, biće predstavljena u ponedeljak 26.3, utorak, 27.3. i sredu, 28.3. đacima iz novosadskih srednjih škola ,,Svetozar Marković" i ,,Isidora Sekulić" sa ciljem da se na prijemčiv način, putem vršnjačke edukacije, i drugi mladi ljudi osveste o važnim društvenim temama, kao što je prevencija ekstremističkog ponašanja.

Fotografiju napravila Nina Rabinčuk, učesnica radionica za fotografiju