Power Alley

Levante

Žanr: drama
Zemlja porekla: Brazil, Francuska, Urugvaj
Godina proizvodnje: 2023.
Trajanje: 1h 39m

Režija: Lillah Halla
Scenario: Lillah Halla i María Elena Morán

Glavne uloge: Ayomi Domenica, Loro Bardot, Grace Passô


Programska selekcija: Filmski program
subota, 25. nov 2023. @ 18:00 - KS Svilara / Novi Sad
utorak, 28. nov 2023. @ 21:00 - SKCNS Fabrika / Novi Sad
nedelja, 3. dec 2023. @ 20:00 - Dorćol Platz / Beograd


Ovogodišnji Cinema City festivala otvoriće film Power Alley (2023) brazilske režiserke Lillah Halla. 

…Teška vremena zahtevaju žestoku igru.
 Alice Walker

Buduća sloboda i autonomija mlade odbojkašice Sofije ugroženi su nasilnim i konzervativnim mentalitetom stada...

Uoči značajnog prvenstva koje može da joj odredi budućnost, odbojkašica Sofija (17) se suočava sa neželjenom trudnoćom. Pokušavajući ilegalno da abortira, ona postaje meta fundamentalističke grupe odlučne da je zaustavi po svaku cenu – ali ni Sofija ni oni koji je vole nisu spremni da posustanu pred slepim ludilom mase. 

Reč režiserke
„U mom pogledu na svet, kao ni u mojim filmovima, nije imalo smisla govoriti o abortusu kroz tragičnu i individualnu priču jedne bespomoćne mlade žene, priču koju smo čuli hiljadu puta. Moj izbor je bio da pokažem onu drugu stranu, kolektivnu solidarnost, u kojoj se grupa ljudi ujedinjuje da bi prekršila zakone države koja ne štiti život, koja će radije da osudi nego da pruži sigurnost. 

Druga priča je priča o ustanku. Na kraju krajeva, nasilje potiče iz Sofijine zajednice, ali isto tako i podrška. Sofija nije sama kako je mislila. Biti sportista takođe znači raditi kao tim. Masa koje je juri je zastrašujuća, ali ni ona a ni oni koji je vole ne žele da posustanu“.


Film će biti prikazan na Cinema City festivalu, koji se ove godine održava od 25. novembra do 1. decembra u Novom Sadu u Svilari i SKCNS Fabrici i od 3. do 5. decembra u Beogradu na Dorćol Platz-u