16/09/2011 16:01

Počasna „Donostia“ glumici Glen Klouz

Čuvenoj holivudskoj glumici Glen Klouz (Glenn Close) biće dodeljeno priznanje za životno delo, Donostia, na festivalu u San Sebastijanu koji se ove godine održava od 16. do 24. septembra. Na festivalu će se održati i evropska premijera njenog novog filma „Albert Nobbs“ - van konkurencije. Radnja filma u režiji Rodriga Garsije (Rodrigo García) odvija se u XIX veku, u Irskoj, u društvu kojim dominiraju muškarci a žene su osuđene na ropski život bez ikakvih mogućnosti. Glavna junakinja (Glen Klouz) je žena koja odlučuje da se preruši u muškarca da bi dobila posao u hotelu i zaradila novac koji joj treba da bi ostvarila svoj san.


Film je zasnovan na kratkoj priči irskog autora Džordža Mura (George Moor), a na scenariju su radili Glen Klouz, Gabrijela Prekop (Gabriella Prekop) i poznati romanopisac Džon Banvil (John Banville), dobitnik Bukerove nagrade 2005, kao i prestižnog Franc Kafka priznanja 2011. Glen Klouz, koja je takođe i producent filma, već je bila nagrađena za tumačenje lika Alberta Nobsa u avangardnoj pozorišnoj predstavi 1982. godine.

Glen Klouz će nagradu Donostia dobiti u nedelju, 18. septembra. Nagrada Donostia se dodeljuje od 1986. godine i među prethodnim dobitnicima bili su Gregori Pek (Gregory Peck), Beti Dejvis (Bette Davis), Suzan Sarandon, Meril Strip (Meryl Streep), Ričard Gir (Richard Gere), Vudi Alen (Woody Allen). Prošlogodišnja dobitnica bila je Džulija Roberts (Julia Roberts).