11/09/2015 10:43

Pobednički film festivala Cinema City, "Ničije dete", nominovan za evropskog Oskara

Međunarodni žiri Evropske filmske akademije objavio je listu nominovanih filmova koji će se naći u konkurenciji za prestižnu EFA nagradu - evropskog Oskara. Među 52 nominovana filma iz 36 zemalja nalazi se i debitantsko ostvarenje Vuka Ršumovića "Ničije dete", pobednički film ovogodišnjeg festivala Cinema City.



Nagrade EFA dodeljuju se svake godine za najbolja dostignuća evropske kinematografije. Izabrani filmovi imaju mogućnost osvajanja nagrada u 21 kategoriji, među kojima su i one za najbolji evropski film, reditelja, scenaristu, glumicu, glumca, kameru, montažu, scenografiju, kostimografiju, muziku i dizajn zvuka.



Više od 3.000 članova Evropske filmske akademije glasaće za nominacije u kategorijama najbolji evropski film, reditelj, scenarista, glumica i glumac. Nominacije će biti objavljene 7. novembra na Festivalu evropskog filma u Sevilji, a 28. dodela nagrada Evropske filmske akademije biće održana 12. decembra u Berlinu. U nastavku pogledajte listu nominovanih: europeanfilmawards.eu.

Pored filma "Ničije dete", na festivalu Cinema City od nominovanih filmova za nagradu EFA mogli ste pogledati još dva ostvarenja - bugarsko ostvarenje "Lekcija" Kristine Grozeve i Petra Valčanova i austrijski arthaus horor "Vidim, vidim" Veronike Franc i Severina Fiala - oba u okviru selekcije Fresh Danube Films koju potpisuje selektor Vladan Petković.


Film "Ničije dete" reditelja Ršumovića, koji je pored nagrade za najbolji film na festivalu Cinema City poneo priznanje i za mladog glumca Denisa Murića, predstavlja priču o divljem dečaku, koji je u proleće 1988. pronađen među vukovima u bosanskim planinama. Nasumično ga nazivaju Haris i šalju u sirotište u Beograd gde o njemu brine staratelj Ilke. Zbližava se sa drugim dečakom Žikom i polako pokazuje znake napretka. Godine 1992, nakon što je postao prilično socijalizovan mladić, lokalne vlasti ga šalju nazad u ratom zahvaćenu Bosnu. Radnja filma "Ničije dete" zasnovana je na istinitoj priči.