21/05/2010 05:24

"Plavi voz" premijerno u Nacionalnoj klasi

Premijera filma „Plavi voz“ reditelja Janka Baljaka održaće se 6. juna na festivalu Cinema City u Novom Sadu u okviru takmičarske selekcije „Nacionalna klasa“. Priča filma dešava se tokom sedam dana, u vreme žalosti zbog Titove smrti kada je u Beogradu i drugim gradovima nekadašnje Jugoslavije bilo nepristojno biti srećan a naročito uvredljivo biti zaljubljen na način kako su zaljubljeni glavni junaci filma.

Vojislav i Anica, drug i drugarica iz razreda, zaljubljeni su jedno u drugo. Slučajno uključuju razglas dok vode ljubav, na dan Titove smrti, i prekidaju program koji je emitovan u školi povodom najtragičnijeg događaja u tadašnjoj Jugoslaviji. Ovaj događaj povešće ih u igru osvete, ljubomore i strasti, koja se neće završiti ni godinama nakon ovog događaja.

„Film je smešten je u sedam beogradskih dana kada nisu radili ni bioskopi, ni pozorišta, a dnevne novine izlazile sa crnim okvirima. Ipak, iz te paradoksalne situacije kada se slavlje i izbor za "Mis proleća" u jednom razredu maturanata prekida vešću o smrti "najvećeg sina svih naših naroda i narodnosti" pokušao sam da kreiram dramsku radnju sa nizom ironičnih, komičnih, ali i tragikomičnih zapleta, studiju naravi jednog kolektiva koji pod naletom istorijskih okolnosti počinje da pokazuje svoje drugačije ili svoje pravo lice“, kaže reditelj filma Janko Baljak.

Glumačka podela u filmu afirmiše potpuno novu generaciju glumaca u glavnim ulogama, a mnogi među njima se po prvi put pojavljuju na filmu. Glavne uloge igraju Sanja Popović i Ljubomir Bulajić, a zapažene role ostvarili su mladi glumci Aleksandar Radojičić, Aleksandra Tomić, Suzana Lukić, Tinja Došen, Jelena Bosanac, Aleksandar Jovanović, Vladan Milić i Sani Meha. U filmu igraju i Lena Bogdanović u ulozi direktorke škole, Nebojša Milovanović koji igra profesora marksizma, Aleksandar Đurica u ulozi policijskog inspektora i glumački bard Goran Sultanović kao pukovnik Krsmanović.

„Plavi voz” je generacijski film posvećen svima onima koji su sa svojim roditeljima iskreno plakali zbog Titove smrti, ali svojim epilogom i sudbinama aktera nakon krvavog raspada zemlje bratstva i jedinstva, pokazuje kako je u godinama koje su sledile bilo mnogo više razloga za suze.

Film će imati specijalnu projekciju 25. maja, u Muzeju „25. maj“ u okviru muzičko-filmske multimedijalne manifestacije ORA 2010, a svoju bioskopsku premijeru u Novom Sadu na festivalu Cinema City.