19/05/2010 10:23

Peđina lektira: Arsenik i stare čipke

Čuveni film Frenka Kapre „Arsenik i stara čipka“ zasnovan je na istoimenom pozorišnom komadu Džozefa Keselringa. Uloga glavnog junaka, Mortimera Brustera, prvobitno je bila namenjena Bobu Houpu (Bob Hope), da bi na kraju pripala slavnom Keriju Grantu (Cary Grant).

Uprkos tome što je napisao nekoliko knjiga, u kojima opisuje brak kao „staromodno praznoverje“, dramski kritičar i potvrđeni neženja, Mortimer Bruster, zaljubljuje se u Elen Harper koju i ženi. Neposredno nakon venčanja Mortimer posećuje svoju bizarnu rodbinu koja i dalje živi u njegovoj staroj porodičnoj kući.

Želeći da obraduje svoje tetke svojim tek stečenim bračnim statusom, sam dolazi da neverovatnog saznanja. Naime, u sofi pronalazi pronalazi mrtvo telo za koje njegove tetke „dobrotvorke“ preuzimaju odgovornost. Razvile su vrlo „lošu naviku“ – okončavaju patnje starim neženjama, tako što ih poslužuju posebnim vinom, „začinjenim“ kombinacijom arsenika, strihinina i cijanida. Ali u ovoj neobičnoj i originalnoj komediji, nevoljama tu nije kraj...