19/05/2010 09:31

Peđina lektira: Apartman

U okviru selekcije „Peđina lektira svetskog filma“ imaćemo priliku da pogledamo film „Apartman“ (The Aparment), jedno od najznačajnijih filmskih ostvarenja XX veka slavnog reditelja, scenariste i producenta Bilija Vajldera (Billy Wilder). Ovom crnohumornom dramom Vajlder je postigao izuzetan uspeh i osvojio tri Oskara za najbolji film, režiju i scenario. Filmom „Apartman“ Vajlder započinje uspešnu saradnju sa scenaristom I.A.L.Dajmondom (I.A.L.Diamond) i čuvenim glumcem Džekom Lemonom (Jack Lemmon), sa kojima je posle često sarađivao. Harizmatični i nezaboravni Džek Lemon igrao je u čak sedam Vajlderovih ostvarenja.

U „Apartmanu“ Lemon tumači lik kancelarijskog poltrona koji pokušava da obezbedi sebi poziciju na poslu, čineći usluge svojim pretpostavljenim. Naime, primoran je da iznajmljuje stan svojim šefovima da bi se oni mogli slobodno susretati sa svojim ljubavnicama. To ga dovodi u brojne tragikomične situacije. Pored svega saznaje i da je devojka koja mu se dopada (a koju u filmu glumi čuvena Širli Meklejn) upravo jedna od onih koje posećuju njegov stan. Kada je napusti ljubanik, ona ostaje u stanu, postupajući nepromišljeno, što nosi nove avanture u njegov već dovoljno komplikovan život.

Vajlder je svoju izuzetno plodonosnu filmsku karijeru započeo kao scenarista. Svestan da kao Jevrej u Austriji, potom u nacističkoj Nemačkoj, neće moći da uspe, u svojoj mladosti jako često se selio do konačne emigracije u Ameriku. Iako na početku nije govorio engleski, vrlo brzo uči, i uskoro počinje da radi na scenarijima američkih filmova. Tako nastaje čuvena „Ninočka“ sa holivudskom divom Gretom Garbo. Potom slede sjajna ostvarenja poput „Dvostrukog osiguranja“ iz 1944, Oskarom nagrađeni „Izgubljeni vikend“ iz 1945. i „Bulevar sumraka“ iz 1950. Posebno proslavljena među publikom je komedija „Neki to vole vruće“, u kojoj pored Lemona glavne uloge tumače večna imena Holivuda - Merlin Monro i Toni Kurtis. Za svog života osvojio je ukupno 6 Oskara, kao i druga brojna prestižna filmska priznanja. Dobitnik je nagrade za životno delo Američkog filmskog instituta, dok je istoimena institucija uvrstila čak četiri njegova filma među 100 najboljih američkih filmskih ostvarenja XX veka, a to su „Bulevar sumraka“, „Neki to vole vruće“, „Dvostruko osiguranje“ i „Apartman“.

cheap replica bags www.replicabag.me