22/05/2012 09:23

Novo ostvarenje "Samuraj bez mača" čuvenog komičara Macumotoa u selekciji 360°

Reditelj Hitoši Macumoto jedan je od najuglednijih i najuspešnijih komičara japanske i azijske kinematografije. Dugi niz godina bio je glavna figura japanske industrije zabave, i nakon dva vrlo uspešna filma, pojavio se sa svojim trećim dugometražnim igranim ostvarenjem „Samuraj bez mača“.


Priča filma prati samuraja Kanjura koji je uhapšen zbog skitnje i dato mu je tačno trideset dana da nasmeje ožalošćenog mladog princa kome je nedavno preminula majka. Naravno, sve bi ovo bilo mnogo lakše da ne postoji ultimatum, jer ako ne uspe u svog zadatku, samuraj je dužan da izvrši samoubistvo.

U početku njegova kćerka ga podstiče da okonča sebi muke i spasi se od velike sramota, ali što dani više odmiču, njegovi šašavi neuspesi pridobijaju simpatije ne samo njegove kćerke, već i stražara, i čitavog sela. Pored apsurdnog uvoda i dirljivog epiloga, priča se sastoji od ogromnog broja očajničkih i vrlo različitih pokušaja samuraja da “izvuče” makar i najmanji osmeh utučenog princa. Preko srkanja nudli, pa do lansiranja sebe kao ljudsko đule, “Samuraj bez mača” donosi urnebesne epozide koje u kombinaciji sa dirljivim i herojskim opisom glavnog junaka čine novi Macumotov film više nego zabavnim i vrednim gledanja!