17/06/2012 18:00

Novi Sad grad ljubitelja filma

Novi Sad se još jednom pokazao kao grad sedme umetnosti. Velika zainteresovanost ogleda se u do poslednjeg mesta ispunjenim lokacijama prvog dana Cinema Cityja!

Ostvarenje francuskog reditelja Gzavijera Durinžera „Osvajanje“, koje je zvanično i otvorilo ovogodišnje izdanje Festivala nešto posle 20 časova, prikazano je pred prepunom scenom Pere Dobrinovića u Srpskom narodnom pozorištu. Da umetnost igra veliku ulogu u životima Novosađana govori činjenica da u 21:15h na prvoj projekciji open air bioskopa u Katoličkoj porti nije bilo slobodnih mesta.„Marina Abramović: umetnik je prisutan“ osvojila je publiku Festivala i pokazala da nema granice koja deli život i umetnost. Ljubav i humor svakako su uvek rado viđena kombinacija i o tome najbolje govori izuzetna posećenost na filmovima „So moga života“ i „Momački dani su završeni“. Koliko je publika avanturističkog duha, spremna da istražuje, željna novog i drugačijeg dokazala je rasprodata projekcija filma iz takmičarske selekcije Educons Hungry Days „Zemlja je, nije Mesec“.


Svi oni koji nisu prisustvovali na nekom od filmova moći će da nadoknade propušteno, i u repriznim terminima pogledaju filmove: „Marina Abramović: Umetnik je prisutan“ 23. juna od 21h u Kulturnom centru Novog Sada, „So moga života“ 18. juna od 23:15h u Katoličkoj porti, „Momački dani su završeni“ 19. juna od 17h u KCNS i 20. juna u 20h u sali 1 bioskopa Arena Cineplex, kao i „Zemlja je, nije Mesec“ 23. juna od 17h u Kulturnom centru.