27/05/2011 10:02

Nobarcode - nova selekcija festivala Cinema City

Selekcija Nobarcode

U okviru ovogodišnjeg Cinema City internacionalnog filmskog festivala, koji se održava od 18. do 25. juna u Novom Sadu, biće predstavljeno nekoliko potpuno novih filmskih selekcija. Jedna od njih je Nobarcode, nova međunarodna selekcija, koja kroz filmski jezik i vizuelnu komunikaciju istražuje savremenu kulturu i svet koji nas okružuje. Kada je reč o vizuelnom jeziku filmova, Nobarcode ne sadrži nikakva ograničenja niti pravila, tako da se često stapa sa drugim umetničkim disciplinama. Iskazuje i suočava emocije, događaje, stvarnost, privid, imaginarno i realno u jedinstvenom filmskom izrazu.

Selekciju sjajnih ostvarenja koja čine Nobarcode napravila je Ticijana Finci, koja ima više od 20 godina iskustva u radu na filmskim festivalima i njihovim programima. Finci je nekadašnja direktorka renomiranog filmskog festivala u Majamiju, a ima bogato, devetogodišnje iskustvo iz Lokarna, radeći prvo na poziciji programske direktorke, a zatim zamenice direktora tamošnjeg festivala. Čuveni filmski festivali u Veneciji, Trstu, Pesaru i Taormini takođe su deo Ticijanine duge filmske karijere. Uspeh je ostvarila i na polju vizuelnih umetnosti, kao kustos i inicirala saradnju festivala u Lokarnu sa poznatim muzejima i galerijama širom sveta.

Angažovanje Ticijane Finci na polju vizuelne umetnosti uticalo je na njen izbor filmova u okviru Nobarcode selekcije. Reč je o ostvarenjima jedinstvenog vizuelnog jezika, od kojih mnogi prelaze granice filmske umetnosti kako bi se spojili sa drugim umetničkim disciplinama. Publici de ovaj koncept najbolje približiti četiri fascinatne video instalacije svetski priznatog italijanskog umetničkog dvojca, Masbedo, koje će biti prikazane u okviru Nobarcode selekcije (Ash, Person, Glima, Teorema). Masbedo je poznat po svojim simboličnim vizuelnim delima, koja vrlo precizno ispituju krizu vrednosti savremenog društva.

Nobarcode de prikazati jedan od najprovokativnijih filmova svetske kinematografije, "Exit Trough the Gift Shop", priču o uličnoj umetnosti, koja svedoči o tome šta se dešava kada se slava, novac i vandalizam sudare. Režiju ovog ostvarenja potpisuje Benksi, najpoznatiji svetski autor grafita, koji svoj identitet već godinama uspešno čuva u tajnosti. Film prati ekscentričnog francuskog trgovca koji pokušava da pronađe i snimi Benksija, koji međutim okreće kameru prema autoru i to sa spektakularnim rezultatima!

Kontroverzni jezik hip-hopa, na neočekivan način, približiće vam film "Furiozna sila rime", reditelja Džošue Litla. Ovo vatreno ukrštanje politike i umetnosti razbija sve ustaljene predrasude i stereotipe i pokazuje kako jedan muzički žanr može biti most za kulturne različitosti. Film je svetsku premijeru imao na prestižnom festivalu u Lokarnu, 2010. i od tada se prikazuje na svim značajnijim filmskih festivalima.

U Japanu više od 4 miliona mladih ljudi su žrtve novih radnih uslova, nastalih kao posledica ekonomske krize. Mnogi od njih ne mogu da zarade dovoljno ni za kiriju te postaju takozvane net-izbeglice. Saznajte ko je ova nova kategorija radnika u filmu "Tokio Freeters", francuskog reditelja Marka Petitžona.

"Leto Golijata" je višestruko nagrađeni film mladog meksičkog reditelja Nikolasa Pereda, dobitnika nagrade Orrizonti na 67. Filmskom festivalu u Veneciji. Ova, delom komedija, a delom krimi priča, u kojoj ništa nije onakvim kakvim se čini, oslikava elegantan portret meksičkog društva sa margina.

Američki reditelj Klej Džeter uvešće nas u neobično filmsko iskustvo svojim debitantskim filmom "Džes + Mos". Odstupajući od uobičajenih alata tradicionalne naracije, on na neverovatan način uspeva da prenese sećanja, čežnju i moć svakodnevnice glavnih likova.

"k.364 Putovanje vozom", u režiji talentovanog vizuelnog umetnika Daglasa Gordona, univerzalna je priča o tragediji holokausta, ispričana kombinovanom snagom slika i muzike, kroz istoriju. Film je zapravo portret muzičkog komada na pozadini vizuelnih umetnosti, koji prati putovanje dva poljska muzičara jevrejskog porekla u zemlju iz koje su 1939. pobegli njihovi roditelji.

Iako je "Četiri puta" tek drugi film italijanskog reditelja Mikelanđela Framartinija, on je uspešno potvrdio status umetnika koji traži neobično u običnom i večno u svakodnevnom. U atmosferi ispunjenoj finim humorom, film prati kretanje jedne duše kroz četiri uzastopna života. 

Uzbudljivi dokumentarni film „Roberto Savijano: u senci smrti” rediteljke Elise Mantin baca svetlo na svakodnevni život i borbe koje vodi novinar Savijano. 2006. godina bila je u znaku prvenca bestselera „Gomora“ mladog novinara angažovanog u ratu protiv „nove mafije“ – Kamore. Pod pretnjama smrću, novinar ubrzo beži iz zemlje, a knjiga postaje bestseler u Italiji i svetu.