25/07/2011 11:23

Nagrade Festivala igranog filma u Puli

Velika Zlatna arena za najbolji film 58. festivala igranog filma u Puli dodeljena je porodičnoj drami “Kotlovina” Tomislava Radića, koji je nagrađen i za scenario, dok je Zlatnu arenu za režiju dobio Dalibor Matanić za film “Ćaća”, nagrađen u još nekoliko kategorija. Film “Kotlovina” trijumfovao je u Nacionalnom programu jednoglasnom odlukom žirija. Ostvarenje “Kotlovina” ponelo je i većinu glumačkih nagrada - Zlatnu arenu za najbolju glavnu mušku ulogu dobio je Draško Zidar, za sporednu mušku Boris Buzančić i za najbolju žensku ulogu Mirela Brekalo Popović. “Kotlovina” je dobio i Zlatnu arenu za ton (Frano Homen).


Psihološki triler “Ćaća” Matanića poneo je nagradu za sporednu žensku ulogu (Iva Mihalić), a nagrađen je i za kameru (Vanja Černjul). Tri nagrade u glavnoj sekciji Nacionalnog programa dobio je film “Lea i Darija” Branka Ivande - za masku Ane Bulajić Črček, kostimografiju Barbare Bourek i scenografiju Ive Hušnjaka, dok su dve nagrade Zlatna arena pripale filmu “Koko i duhovi” Daniela Kušana - za montažu Slavena Zečevića i muziku Dinka Appelta. Film “Koko i duhovi” nagrađen je i “Vijesnikovom” nagradom “Breza” za najboljeg debitanta, dok je nagrada Zlatna arena za specijalne efekte pripala filmu “Josef” Stanislava Tomića. Žirijem je predsedavao filmski kritičar i reditelj Živorad Tomić, a članovi su bili i scenarista i reditelj Goran Dević, snimatelj Stanko Herceg, glumica Nataša Janjić i scenograf i reditelj Vladimir Tadej.

U Međunarodnom programu Arena za najbolji film jednoglasno je dodeljena drami “Nader i Simin” Ashgara Ferhadija, uz obrazloženje da prikazuje porodični i društveni nesklad osetljivom i ogolelom istinitošću. Arena za najboljeg reditelja dodeljena je Luci Guadagninu za film “Ja sam ljubav”, dok je Arenu za najbolje glumačko ostvarenje dobila celokupna glumačka ekipa slovenačkog filma “Circus Fantasticus” Janeza Burgera. Žiri je odao posebno priznanje filmu “Montevideo, Bog te video” Dragana Bjelogrlića iz Srbije.

Žiri Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDEORA) nagradio je u Glavnoj sekciji Nacionalnog programa Matanićev film “Ćaća”, dok je u sekciji manjinskih koprodukcija nagrađen “Neprijatelj” Dejana Zečevića, za “metafizičku snagu i prikazivanje rata kao spoljnjeg i unutrašnjeg neprijatelja, te beskrajnog sukoba”. Zečevićev film dobio je i nagradu žirija Hrvatskog društva filmskih kritičara, koji je u Glavnoj sekciji dodelio nagradu “Oktavijan” Radićevom filmu “Kotlovina”, a u međunarodnoj konkurenciji nagradio je “Melanholiju” Larsa fon Trira.