13/09/2011 10:35

Na listi kanditata za Evropsku filmsku nagradu „Tilva Roš“ i „Beli beli svet“

Danas je zvanično objavljena lista kandidata za Evropsku filmsku nagradu Evropske filmske akademije (EFA) na kojoj se nalazi 45 ostvarenja među kojima su i dva domaća filma – „Beli beli svet“ u režiji Olega Novkovića i „Tilva Roš“ Nikole Ležaića. Ovogodišnje nominacije su poreklom iz 32 zemlje, tako da predložena lista kandidata na najbolji način ilustruje bogatu raznovrsnost evropske kinematografije.


Posetioci festivala Cinema City bili su u prilici da na ovogodišnjem festivalu u okviru selekcije Nacionalna klasa pogledaju filmove „Tilva Roš“ i „Beli beli svet“. Ostvarenje Nikole Ležaića osvojilo je nagradu za najbolji domaći film, kao i nagradu za najbolji scenario, dok je na festivalu Cinema City nagradu za najbolju režiju poneo Oleg Novković za film „Beli beli svet“. Novkovićevo ostvarenje ponelo je i nagradu za najbolju glumicu (Jasna Đuričić) i najbolju muziku (Boris Kovač).

Na listi među nominovanima su i „Majke“ Milča Mančevskog, koje su posetioci festivala ove godine mogli da pogledaju u okviru selekcije Balkan Box. Pored „Majki“ na listi su još tri ostvarenja predstavljena publici ovogodišnjeg Cinema City festivala – „Crni hleb“ reditelja Viljaronge, „Slučajna otmica gospođe Elfride Ot“ i „Turinski konj“ čuvenog Bele Tara.

Iz regiona na listi nominovanih su i „Cirkus Kolumbija“ reditelja Tanovića i „Tiha sonata“ Janeza Burgera iz Slovenije. Među kandidatima su i filmovi nagrađeni Oskarom – Hoperov „Kraljev govor“ i „U boljem svetu“ danske rediteljke Suzane Bir, kao i ostvarenja čuvenih reditelja poput Almodovara, Fon Trira i drugih.

Evropska filmska akademija ima 2.500 članova, kojima predstoji glasanje, a nagrade se dodeljuju u više kategorija. Nominacije će biti objavljene 5. novembra na festivalu u Sevilji. Dobitnici će biti poznati na ceremoniji dodele EFA nagrada 3. decembra u Berlinu. Kompletan spisak nominovanih možete pogledati ovde.