15/10/2023 09:06

Muzički program na CON-u: Nikola Vranjković

U organizaciji Udruženja Cinema City, od 25. novembra do 1. decembra, biće realizovana dva projekta: Internacionalni filmski festival Cinema City i CON konferencija. SKCNS Fabrika,Kulturna stanica Svilara i Pozorište mladih biće mesto susreta filma, muzike i diskusija na temu umetnosti i kreativnih industrija. 

U ovom događaju, jedan od učesnika biće i Nikola Vranjković, kultni beogradski rok autor, pesnik, kompozitor i muzički producent, koji će nastupiti 30. novembra u 20 sati u Pozorištu mladih. Ulaznice su dostupne u Gigs Tix-u, po ceni od 1500 rsd (promo), odnosno 1800 rsd.

O predstojećem nastupu, Nikola Vranjković kaže: 

Bice ovo malo drugačiji koncert od onih koje smo svirali poslednjih godina u Novom Sadu iz prostog razloga što već dugo nismo svirali sedeći koncert. Sviraćemo više laganih pesama sa akustičnim gitarama i nekoliko pesama srednjeg tempa koje retko izvodimo.Nešto slično smo letos uradili u Beogradu na koncertu u Botaničkoj bašti.


Nikola Vranjković je kultni beogradski rok autor, pesnik, kompozitor i muzicki producent. Više od decenije bio je ključna autorska ličnost beogradskog benda Block Out sa kojim je snimio četiri studijska albuma; Crno Belo i Srebrno (1994), Godina sirotinjske zabave (1996), San koji srećan sanjaš sam (1998) i  Ako imaš s kim i gde (2005). Njegov prvi samostalni album Za ovde ili za poneti izašao je 2001. godine uz istoimenu knjigu pesama, a posle raspada matičnog benda objavio je mini album I knjigu Bremeplov (2014) (sa muzicarima bendova Darkwood dub, Orthodox Celts Goribor) i dvostruki album Veronautika (nazvan po istoimenoj pesmi snimljenoj sa Damirom Martinovićem Mrletom – Let3) u novembru 2017. U decembru 2019. izdaje trostruki živi album Biološki Minimum snimljen na koncertu u Kombank Dvorani u Beogradu. U maju 2022. izdaje mini album sa četiri pesme Teorija zabave. Po rečima Dragana Ambrozića, njegova pozicija na sceni nezavisna je i samostalna – u pitanju je poseban fenomen koji na različite načine traje više od dvadeset pet godina. Za album Godina sirotinjske zabave 1996. na kojem se prvi put pojavljuje kao kompletan autor muzike i tekstova, dobija nagradu grada Beograda za album godine . Album Veronautika je po glasovima slušalaca radija Beograd 202 proglašen za najbolji album 2017. godine. Nikola Vranjković je dobitnik je nagrade Strune od svetla koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici. U knjizi Duška Antonića Kako nije propao rokenrol u Srbiji - sto najboljih domacih albuma od raspada SFRJ , u kojoj su sabrani glasovi svih eminentih domaćih muzičkih kritičara zauzima drugo mesto iza benda Partibrejkers. Uz Nikolu Vranjkovića, nastupa sastav u kome su bubnjar Vladan Božilović, basista Miroslav Uzarević, gitaristi Danilo Nikodinovski, Milan Vučković i Ivan Zoranović, koji svira i klavijature.