02/11/2023 08:37

Muzički program na CON-u: M.O.R.T.

U organizaciji Udruženja Cinema City, od 25. novembra do 1. decembra, biće realizovana dva projekta: Internacionalni filmski festival Cinema City i CON konferencija. SKCNS Fabrika,Kulturna stanica Svilara i Pozorište mladih biće mesto susreta filma, muzike i diskusija na temu umetnosti i kreativnih industrija. 

Na ovom događaju slušaćemo i M.O.R.T.punk blues rock bend iz Sinja koji će nastupiti 1. decembra u 20 sati u SKC Fabrika, pre nastupa benda Obojeni program. Ulaznice su dostupne u Gigs Tix-u po ceni od 1200 rsd (promo), odnosno 1500 rsd. 

Sinjska punk blues rock četvorka M.O.R.T. objavila je novi singl Mamuran koji se nalazi na njihovom hvaljenom albumu Samo hrabro i bezveze!. Treći singl s aktualnog petog albuma nastavlja se na ranije objavljene Imam sve i Svijet se sužava, a nova pjesma Mamuran uskoro će dobiti i prateći video spot.


M.O.R.T. slikovito objašnjava kako je pjesma nastala: „Vrelo ljeto, polovica osmog mjeseca, vozimo se uskim i zavojitim cestama istočne BiH od Beograda prema Sarajevu. Koncert sinoć je bio odličan, after još bolji. Žurimo na tonsku, kasnili smo s polaskom, zadržalo nas na granici. Nismo stigli ni kavu popiti, samo neki loši hladni burek uzeli usput. Trgovine na vidiku nema već neko vrijeme. Uzimam mobitel u ruke i u bilješke tipkam bluz koji ćemo kasnije uglazbiti i koji ćete sad poslušati. Vjerujem da ćete se mnogi prepoznati u ovoj situaciji u kojoj ste i sami bili. Glavnom protagonistu u trenutku pisanja nije bilo baš lako, pa nismo htjeli dodavati teške riffove, već gitarom i bubnjem držimo ritam motora kombija dok vas bas vodi zavojitim cestama. Pjesmu je dodatno obogatila naša prijateljica Monika Grubišić Čabo izvrsnim vokalnim dionicama u refrenima. Najnoviji singl Mamuran skinut je s albuma Samo hrabro i bezveze! i još je jedan uvid u hvaljeni materijal koji je objavljenog ovog proljeća. U svega nekoliko dana po izlasku album je skupio fantastične recenzije u kojima ga nekoliko glazbenih kritičara već uvrštava među najbolje domaće albume 2023. godine.

Aleksandar Dragaš ga naziva „pretendentom za najbolji domaći (rock) album godine, Boris Abramović piše da je bend glazbeno moćan i ekstremno žestok dok „poetikom ubadaju točno u srž ili u kost. Ivan Laić album Samo hrabro i bezveze opisuje riječima „razorno i ubojito“ dok Siniša Miklaužić kaže da je to „izniman blues punk rock album kojeg se sluša na najglasnije“.