15/05/2010 20:18

Moćna kriminalistička drama "Adžami" u Exit Pointu

Radnja višestruko nagrađenog filma „Adžami“, koji je između ostalog ove godine bio nominovan i za prestižnog Oskara u kategoriji za najbolji strani film, smeštena je na ulice Tel Aviva, u deo grada pod naslovnim imenom, gde zajedno žive izmešane kulture, međusobno neprijateljski nastrojene. Film prikazuje pet različitih priča, fatalno ukrštanje kultura i brojne konflikte koji proizilaze iz pomenutih susreta.

Mladi Izraelac se bori protiv krvne osvete koja preti njegovoj porodici, izbegli Palestinac radi ilegalno u pokušaju da obezbedi novac za hitnu operaciju, policajac Jevrej opsednut je pokušajima da pronađe svog brata, Palestinac koji se tek doseljava sanja o budućnosti sa svojom devojkom jevrejskog porekla. Kako se njihove priče ukrštaju, a naracija pravi vremensku šetnju između prošlosti i sadašnjosti, postajemo svedoci dramatičnog sudara različitih svetova i tragičnih posledica koje nastaju kada neprijatelji žive u jednom susedstvu.

Većinu uloga igraju neprofesionalni glumci, što na momenat stvara utisak dokumentarnog filma. Tokom filma svaka zajednica između sebe govori svojim jezikom, dok u scenama kada se sretnu koriste jezike izmešano, stvarajući pravi naturalistički prikaz situacije iz stvarnog života mešanih kvartova. Film je naišao na vrlo dobar prijem u Izraelu, gde je na festivalu Ophir Award osvojio nagradu u kategoriji najbolji film, pobeđujući Zlatnim lavom nagrađenog „Lebanonca“ (Lebanon).

„Adžami“ je poređen sa ranim delima Pjera Paola Pasolinija (Pier Paolo Pasolini), i sa novim ostvarenjima poput „Gomore“ (Gomorra) i „Božijeg grada“ (City of God). Ovo je prvi film pretežno na arapskom jeziku sa kojim je Izrael aplicirao za Oskara u kategoriji za najbolji strani film, i koji je bio nominovan za ovu prestižnu nagradu.