02/11/2023 10:42

Mario Husten na CON konferenciji

Na CON konferenciju koju Udruženje Cinema City ove godine organizuje od 25. novembra do 1. decembra u Novom Sadu, stiže i Mario Husten, kao jedan od panelista na konferencijskom delu CON-a.

Ulaznice za CON konferenciju dostupne su u Gigs Tix-u, po ceni od 800 dinara za jedan dan, odnosno 1200 dinara za oba.


Mario Husten je završio Ekonomski fakultet u Istočnom Berlinu. Kada je zid pao, bio je deo studentskog pokreta. Kasnije je radio kao novinar pre nego što je prešao u Gruner+Jahr (G+J), vodeću evropsku izdavačku kuću. Za G+J je radio više od deset godina u inostranstvu, baveći se izdavaštvom, ali i osnivanjem štamparija u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Srbiji. Još u sedištu G+J u Hamburgu bio je zadužen za internacionalizaciju časopisa kao što je GEO pre nego što je preuzeo tržište za istočnu Evropu i nova tržišta sa kancelarijom sa sedištem u Varšavi. Mario je napustio Gruner+Jahr 2006. godine, bio je savetnik u međunarodnim medijskim kompanijama i podržavao start-apove na području Jadrana. Bio je na čelu berlinskog Holzmarkt-a i Genossenschaft für urbane Kreativität koji se bave održivim urbanim razvojem.  

 
Avantura na Holzmarkt-u počela je sa Barom 25, jednim od najpoznatijih berlinskih andergraund klubova koji je osnovan 2003. Ubrzo je ovo postalo legendarno mesto, privlačeći poznate ljude, poput Kventina Tarantina koji je tamo organizovao svoje privatne zabave. Smešten usred urbanog područja, Bar 25 je zatvoren 2010. godine kako bi se otvorio prostor za izgradnju ekskluzivnih penthaus stanova sa pogledom na reku. Ovo je brzo naišlo na otpor, koji je doživeo vrhunac 2008. godine kada je 87% stanovništva Friedrichshain Kreuzberg na referendumu zahtevalo obalu za sve. Juval i Mario su razvili alternativni koncept za ovu oblast: sa projektom saradnje za urbano stvaralaštvo Holzmarkt uspeva da ubedi švajcarski penzioni fond Abendrot da obezbedi neophodna sredstva za kupovinu parcele i u maju 2013. godine građevinski radovi su zvanično počeli .