14/11/2023 03:28

Maja Cvetković, E-play, na CON konferenciji

Na CON konferenciju koju Udruženje Cinema City ove godine organizuje od 25. novembra do 1. decembra u Novom Sadu, stiže i Maja Cvetković, kao jedna od panelistkinja na konferencijskom delu CON-a.

Ulaznice za CON konferenciju dostupne su u Gigs Tix-u, po ceni od 800 dinara za jedan dan, odnosno 1200 dinara za oba.

Maja Cvetković je rođena 1980. godine u Beogradu. Muzikom je počela da se bavi dosta rano, još u osnovnoj školi. Prvi bend u kome je aktivno učestvovala kao bass gitaristkinja zvao se Mind snare, zatim kasnije ulazi u beogradski alternativni krug punk-a i priključuje se sastavu SOS

Svoj bend E-PLAY osnivala je 1998. godine i tada počinje aktivno da se bavi muzikom kao instrumentalista, vokalni solista, tekstopisac, kompozitor i aranžer. Bend E-play iza sebe ima pet studijskih albuma i nekoliko kompilacija. Sarađivala je i sa velikim brojem muzičara iz Srbije i regiona. Član je Udruženja muzičara džez, zabavne i rok muzike Srbije, a 2015. godine dobija i status umetnika. 


Iza sebe ima veliki broj festivalskih i koncertnih nastupa u Srbiji i regionu. Bend E-play puno svira i van Srbiji, a jedan od koncerata koji se posebno izdvaja je koncert ispred Srpskog kulturnog centra u Parizu. Od 2017. godine član je Upravnog odbora Udruženja muzičara džez, zabavne i rok muzike Srbije, a od 2021. i  Upravnog odbora Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora PI.

Nakon objavljivanja prvog albuma započinje saradnju sa mnogim bendovima. Komponovala je pesmu „Urban” koja je bila reklamna pesma za festival Urban demo fest 2001. Na toj pesmi gostuju: Zvonimr Đukić Đule (Van Gogh) i Dragoslav Ružić (Urgh). Sa bendom Darkwood dub 2000.godine odlazi na turneju po Poljskoj kao zamena njihovog basiste Mikija Ristića. Na drugom albumu benda E-play, saradjuje sa velikim brojem domaćih muzičara: Saša Lokner (Bajaga i Instruktori), Kojot (Eyesburn) i Čvare (Overdrive). Na četvrtom albumu bend E-play saradjuje sa pijanistom Matijom Dedićem i održavaju nekoliko zajedničkih koncerata. Godine 2021. bend je objavio pesmu sa Bajagom pod nazivom „Hotel Jugoslavija”.


Muzika sastava E-play je i deo soundtracka za film Munje kao i za film Milorada Milinkovića koji se zove  Potraga za srećkom. Kao dugogodišnji saradnik modne dizajnerke Jelene Vujanović, Maja osmišljava muziku za reviju za LA fashion week, Berlin fashion week kao i za reviju na beogradskom Fashion week-u.

Komponovala je špicu za TV emisiju Bunt koja se emituje na RTS-u. Višegodišnji je član žirija prvog televizijskog festivalskog takmičenja bendova Bunt rok festival na RTS-u. Iza sebe ima veliki broj televizijskih, radio intervjua i novinskih članaka. Tokom pandemije bend E-PLAY je dobio i nagradu za pesmu godine „Sloboda” čiji je Maja kompletan autor. Takođe, 2021. godine bend dobija i BUNT RTS nagradu za pesmu „Hotel Jugoslavija“ sa Bajagom. Tokom 2022.godine osvajaju plaketu od sarajevske koncertne agendcije Front za doprinos muzici. Nagradu za doprinos muzici na svoje ime Maja dobija i od Doma kulture Studentski grad.

Pored muzike uspešno se bavi i promocijom muzičkih festivala, individualnih koncerata i muzičkih događaja. Učestvovala je na mnogim muzičkim konferencijama kao moderator i kao govornik