21/06/2011 19:15

Ljubav prema umetničkom filmu – uspešne projekcije Tarovih i Bartasovih filmova

Juče su projekcije filmova „Hodnik“ čuvenog Šarunasa Bartasa i „Ljudi iz predgrađa“ Bele Tara bile među nekoliko najposećenijih projekcija festivala Cinema City na dan 20. jun.

Bartas je ovogodišnji gost festivala i predsednik žirija selekcije Nacionalna klasa. Posetioci festivala imali su priliku da pozdrave poznatog filmskog umetnika kada je, u nedelju 19. juna, zajedno sa selektorkom festivala Ticijanom Finci, otvorio selekciju Omaž stranom autoru – Šarunas Bartas koju je festival Cinema City priredio u čast ovom velikom reditelju.

Brojnom posetom juče je ispraćena projekcija njegovog filma „Hodnik“, za koji je autor u jednom od svojih intervjua rekao: Svaki film koji stvorim mi je bitan, ali ću (kao najdraži) izabrati „Hodnik“. Razlozi su, kao i sve što ima veze sa ljubavlju, subjektivni.

Izuzetno lepi umetnički filmovi Bartasa bave se gubitkom komunikacije, prividnim nepostojanjem prave ljubavi, osećajem besmisla... Pošto se komunikacija smatra besmislenom, junaci njegovih filmova gotovo da ne komuniciraju, razgovor je ograničen na banalne svakodnevne izraze. Oni pokušavaju da prošlost ostave iza sebe, prevaziđu užasnu sadašnjost i dođu do budućnosti koja možda ne postoji.

Danas sa početkom u 18h u sali 1 možete pogledati Bartasovo ostvarenje pod nazivom “Nas nekoliko”. Na istoj lokaciji u isto vreme 22. juna možete pogledati čuvenu “Kuću” litvanskog autora, 23. juna “Sedam nevidljivih ljudi” i 24. juna “Istočnu struju”.

Posetioci specifične i originalne filmske estetike Bele Tara danas će moći da pogledaju čuveni „Almanah jeseni“. Sutra u 22:30h pogledajte Tarovo „Prokletstvo“, film koji govori o univerzalnoj borbi – večnom sukobu između varvarstva i civilizacije, dok će u petak sa početkom u 20h biti prikazano njegovo najnovije ostvarenje, “Torinski konj”. Poslednji dan festivala posetioci moći će da uživaju u “Prologu” i “Verkmajsterovim harmonijama” čuvenog mađarskog filmskog umetnika.