29/03/2013 14:22

"Kultura cveta" - novi film Branka Radakovića na festivalu BELDOCS

Među domaćim filmovima na festivalu BELDOCS naći će se i dugometražni dokumentarac “Kultura cveta” Branka Radakovića, koji na crnohumoran način govori o kulturi u Srbiji, a sniman je na više od 50 lokacija širom zemlje - u Baču, Novom Sadu, Beogradu, Velikom Gradištu, Usiju, Izvoru, Sisevcu, Ćupriji i Paraćinu.

Film odražava različite poglede o kulturi u Srbiji i pravcu kojim ona ide, a intervjuisani su umetnici, ali i obični građani. Jedan od najvažnijih učesnika u tom ostvarenju je producent i predsednik Udruženja filmskih i TV radnika Vojvodine Srđan Ilić.

Autor Radaković je početkom marta završio taj film, čiju je montažu započeo još u oktobru 2011. godine. Prema njegovim rečima, film “Kultura cveta” uzburkao je javnost i pre premijere - kritičari i filmski stvaraoci koji su ga pogledali imaju različita mišljenja o njemu, pa su ga neki oštro iskritikovali, a drugi ga smatraju značajnim umetničkim delom.

Tako je mladi filmski kritičar Miloš Živanović napisao, između ostalog, da je pravo bogatstvo tog filma u podsticanju želje gledalaca da se i sami uključe u polemiku o kulturi. Dramaturški gledano, kako je naveo, prve dve trećine vremenskog toka radnje predstavljaju eksplozivnu napravu koja bi, da je aktivirana u poslednjoj trećini, ugrozila film do tačke pucanja po šavovima teme.