Arhiva Cinema City 2013.

Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka

When I was a boy, I was a girl

Žanr: Kratki dokumentarni film
Zemlja porekla: Srbija
Godina proizvodnje: 2013
Trajanje: 33 min

Režija: Ivana Todorović
Scenario: Olga Dimitrijević, Goca

Glavne uloge: Goca

Programska selekcija: Cinema City Shorts

Sinopsis:


Goca je transvestit u Beogradu, glavnom gradu zemlje u kojoj je zabranjeno organizovanje gej parade. Ona podiže ćerku koja je zapravo njena sestričina. Iako joj njen osamnaestogodišnji momak krade novac, ona rizikuje život i telo radeći kao seksualna radnica. Ipak, Goca ga i dalje voli i uspeva da zadrži svoju vedru prirodu, bez predrasuda. 

Odlučuje da svoj trideset deveti rođendan proslavi izlazeći na binu pred publiku i ispriča svoju životnu priču: "Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka”. Tekst u ovom kabareu napisala je Goca sama a dramaturg je Olga Dimitrijević. Nekoliko meseci nakon nastanka filma, Goca je počela da radi kao aktivista za transrodna pitanja u Srbiji. Napustila je posao seks radnice i dalje traži svoju srodnu dušu.

Biografija:

Ivana je rođena u Beogradu 1979. Višestruko je nagrađivana rediteljka, snimateljka i producent socijalno-dokumentarnog filma. Njeni filmovi prikazivani su na festivalima poput Berlinala, Rotterdama, Palm Springsa, Traverse City festivala (poznatog reditelja Majkla Mura). Na festivalima u Rusiji, Americi, Srbiji, Italiji i Kanadi osvajala je nagrade. Takođe, neki od njenih filmova korišćeni su kao deo kampanje u borbi protiv nasilja mladih u Njuojrku i u sklopu nastave građanskog vaspitanja u Srbiji. Ivana Todorović živi i radi u Beogradu i Njujorku.

Filmografija:

Represent (doc. short, 2008) • A Harlem Mother (video doc. short, 2009) • Ja, kada sam bila klinac, bila sam klinka (doc. short, 2013)