10/06/2011 09:38

Žiri selekcije Nacionalna klasa

Ovogodišnja selekcija Nacionalna klasa, Cinema City internacionalnog filmskog festivala, donosi ekskluzivne premijere filmova “Kako su me ukrali Nemci" Miše Radivojevića, “Ako zrno ne umre” Siniše Dragina, “The Box” Andrijane Stojković i omnibusa "Oktobar". Aktuelna domaća ostvarenja u okviru ove selekcije takmičiće se za nagrade, koje dodeljuje petočlani žiri sastavljen od važnih imena evropske kinematografije. Žiri čine predsednik Šarunas Bartas, Filip Azuri, Jan Cvitkovič, Eva Hubert i Beki Probst.


Žirijem će predsedavati jedan od najistaknutijih evropskih savremenih filmskih reditelja, Šarunas Bartas. Originalna remek-dela ovog litvanskog autora prikazivana su i višestruko nagrađivana na međunarodnim festivalima širom sveta, među kojima su Kan, Berlin, Roterdam i Venecija. Specifična estetika Bartasovih filmova povezana je sa njegovom željom da stvara filmove bez ikakvog oblika komercijalne cenzure i u uslovima u kojima je dozvoljeno originalno stvaralaštvo, bez mešanja u kreativnost. U okviru Omaža Šarunasu Bartasu, Cinema City će prikazati neka od njegovih najboljih ostvarenja, tako da će publika imati priliku da pogleda “U sećanju na dan koji je prošao”, “Hodnik”, “Nas nekoliko”, “Kuća”, “Sedam nevidljivih ljudi” i “Istočna struja”.

Priznati francuski filmski krtičar, Filip Azuri, takođe je član žirija selekcije Nacionalna klasa. Azuri radi kao autor za poznate francuske dnevne novine Libération i sarađuje sa mnogim međunarodno priznatim magazinima, među kojima su čuvene Cahiers du Cinéma, francuski nedeljnik Les Inrockuptibles i Vogue. Azuri je objavio više knjiga koje se bave filmom, od kojih je poslednja o poznatom nemačkom sineasti Verneru Šreteru.

Žiri Nacionalne klase imaće i regionalnog predstavnika. U pitanju je slovenački filmski autor, Jan Cvitkovič. Arheolog po profesiji, Cvitkovič se bavi glumom, režijom i pisanjem scenarija. Filmovi čiji režiju i scenario potpisuje, kao što su “Hleb i mleko”, “Od groba do groba” i “Totalni gambit” - koji će publika festivala imati priliku da pogleda, nagrađivani su na različitim svetskim filmskim festivalima.

Eva Hubert je dugogodišnji izvršni direktor Filmskog fonda Hamburg Šluzvig-Holsten, koji pored podrške kvalitetnoj produkciji, ulaže veliku energiju u pronalaženje i podržavanje novih talenata. Eva Hubert je dug period radila i na istraživanju medija pri institutu Hans Bredov, gde je jedna od njenih zasluga izdanje „Međunarodnog priručnika za radio i televiziju". Član je Evropske filmske akademije i ima nekoliko počasnih pozicija u Hamburgu.

Kao izuzetno značajno ime evropskog filma, Beki Probst, koja je direktorka Evropskog filmskog marketa još od 1988, biće deo ovogodišnjeg žirija Nacionalne klase. Pod njenim menadžmentom, Evropski filmski market postao je jedan od najvećih i najznačajnijih međunarodnih filmskih sajmova. Doprinos Beki Probst svetu filma prepoznat je i kroz titulu Viteza umetnosti i književnosti, koja joj je dodeljena od strane francuskog ministra kulture.