30/09/2011 14:03

Internacionalni put filma Cinema Komunisto

Film koji je osvojio publiku festivala Cinema City, dokumentarno ostvarenje „Cinema Komunisto“ Mile Turajlić, našao se posle jučerašnje premijere u zagrebačkom bioskopu „Europa“, na redovnom bioskopskom repertoaru širom Hrvatske. Početkom oktobra film će imati i sarajevsku premijeru u bioskopu „Meeting Point“, nakon čega sledi distribucija.

„Cinema Komunisto“ će potom u narednom periodu učestvovati i na nekoliko značajnih svetskih festivala, poput Internacionalnog festivala u Čikagu, festivala u Vankuveru, čuvenog portugalskog festivala DocLisaboa, francuskog festivala "Cinemed Montpellier", Internacionalnog filmskog festivala u Bergenu…

Za film "Cinema Komunisto" se interesuje i veliki broj stranih televizija, stoga će televizijska verzija filma biti predstavljena na predstojećim marketima festivala "DokLeipzig" u Nemačkoj i "East Silver Market" u Jihlavi u Češkoj, a do sada je prodata televizijama u Grčkoj, Švedskoj i Izraelu. Rediteljka Turajlić je takođe pozvana da održi predavanja u filmskim školama "Archidoc" u Parizu, "LSE" u Londonu i na američkim univerzitetima.

Film je izuzetno prihvaćen među domaćom publikom. Na festivalu Cinema City, pored nagrade publike za najbolji film, “Cinema Komunisto” je poneo nagradu i za najbolju montažu (Aleksandra Milovanović).