Gods of Mexico

Dioses de México

Žanr: dokumentarni
Zemlja porekla: Meksiko, SAD
Godina proizvodnje: 2022
Trajanje: 1h 36m

Režija: Helmut Dosantos
Scenario: Helmut Dosantos
Programska selekcija: Filmski program
petak, 1. decembar 2023. @ 19:00 - KS Svilara / Novi Sad
utorak, 5. dec 2023. @ 21:00 - Koska Bar / Beograd

Ulaznice su dostupne u Gigs Tix-u po ceni od 300 dinara:

Na ovogodišnjem Cinema City festivalu gledaćemo dokumentarac Gods of Mexico (2022). Režiju i scenario potpisuje Helmut Dosantos.

Ovaj dokumentarac bavi se načinima otpora modernizaciji duboko u srcu Meksika, prikazujući veliku raznolikost mnogih zajednica domorodačkih naroda i afro-potomaka širom zemlje. Ovo je omaž čoveku, njegovom svakodnevnom radu i onima koji se bore za očuvanje svog kulturnog identiteta. Film istražuje ovu „Izgubljenu Atlantidu“ gde se, u senci modernizacije, bezbrojne mogućnosti postojanja i dalje odupiru takvom napretku koji – marširajući punom brzinom – zamenjuje svako kritičko razmatranje pravca i vrednosti koje treba slediti. 


O reditelju:
Helmut Dosantos je reditelj, scenarista, producent i fotograf. Osnivač je nezavisnih producentskih kuća Fulgura Frango (MEX) i Narvalus Films (SAD). Godine 2019. producirao je Tony Driver Askanija Petrinija (film u koprodukciji sa Dugong Films), koji je premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu (Nedelja filmske kritike). Zatim je koproducirao Prayers For The Stolen (Un Certain Regard, Kan 2021.) i bio je izvršni producent Atlantide Jurija Ankaranija (Orizzonti, Venecija 2021). Njegov rediteljski debi Gods of Mexico prikazan je na više festivala i nedavno je osvojio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film Meksičke akademije filmske umetnosti i nauke.


Film će biti prikazan na Cinema City festivalu, koji se ove godine održava od 25. novembra do 1. decembra u Novom Sadu u Svilari i SKCNS Fabrici i od 3. do 5. decembra u Beogradu na Dorćol Platz-u