17/03/2012 16:59

Frankofonija u Novom Sadu

Mesec mart tradicionalo se obeležava kao dani posvećeni frankofonoj kulturi i svemu onom što ona podrazumeva. Tim povodom na konferenciji za novinare, održanoj 14.03. u Novom Sadu u Francuskom kulturnom centru, prezentovan je program frankofonije koji obuhvata razne kulturne manifestacije, ali i događaje jezičke prirode i zabavnog karaktera. Kulturne institucije kao i frankofone ambasade u Srbiji udružile su se u organizaciji ovog programa, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. Mesec frankofonije Novom Sadu biće obeležen konkursima, izložbama, koncertima i filmovima. Na konferenciji su govorili predstavnici Francuskog instituta, Galerije Matice srpske, Studentskog kulturnog centra Novi Sad, festivala Cinema City i Kulturnog centra Novog Sada.


Fabrika, programski prostor SKCNS-a, će ugostiti trio Titi Roben čiji frontmen, muzička lutalica, savršeno svira ud, buzuk i gitaru, budući da je tokom svojih putovanja širom sveta stekao umeće sviranja na ovim instrumentima. Zainteresovani mogu nabaviti ulazinice po ceni od 200 dinara za ovaj događaj u CD Šopu Mungos, Njegoševa 14. Galerija Matice srpske vratiće posetioce za jedan vek ranije, na put od Konstantinopolja do Dubrovnika, preko fotografija koje su bile izložene u Nišu, Beogradu, Solunu i Splitu. Obeležavanje frankofonije završava se pregledom frankofonih filmova iz selekcije švajcarskih, belgijskih, egipatskih i francuskih ostvarenja. U međuvremenu, frankofona publika Novog Sada moći će da se oproba na takmičenjima u pisanju i pevanju.

U Srbiji će biti predstavljeno ukupno 84 događaja sa predznakom frankofonije, odnosno 54 filmske projekcije, 9 koncerata, 5 izložbi, 9 takmičenja, 6 predavanja i jednu promociju knjige. Novosadska publika imaće priliku da poseti pet posebnih programa (jednu izložbu, jedan koncert, dva konkursa i četiri filmske projekcije).

Detaljni program pogledajte na sajtu www.institutfrancais.rs i na Fejsbuk stranici: Frankofonija u Srbiji.