21/02/2012 11:07

Francuski filmski karavan u Novom Sadu

– najava saradnje Francuskog Instituta i festivala Cinema City -

Francuski institut u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada i Cinema City internacionalnim filmskim festivalom, u okviru projekta Francuski filmski karavan, organizuje vikend francuskog filma koji će se održati 24. i 26. februara u Novom Sadu.

Prvi planirani vikend pod nazivom „Zločini i misterije“ predstaviće neka od najboljih ostvarenja krimi filmova novije i starije francuske produkcije. Projekcije filmova će se održati u terminima od 18h i 20h u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada, dok će ulaznica za jednu projekciju koštati 100 dinara.

U okviru prvog ciklusa “Francuskog filmskog karavana” biće prikazana četiri odlična filma detektivskog žanra:

•     Čuveni “Časovničar iz Sent-Pola” Bertrana Tavernijea iz 1974, nominovan za prestižnog Zlatnog medveda na festivalu u Berilnu ‘74, kada je nagrađen specijalnom nagradom žirija, prvi je film koji će predstaviti Francuski filmski karavan u Novom Sadu.

•     Nagrađen na festivalu u Veneciji, i dobitnik nagrade Cezar za najbolju glumicu (Natali Bej), Francuski filmski karavan donosi “Malog poručnika”, uzbudljivu psihološko-detektivsku dramu poznatog francuskog autora Gzavijea Bovoa.

•     Novo ostvarenje Frederika Mermuda, “Saučesnici”, povešće nas u svet misterija neverovatnom pričom o detektivskom paru koji rešavajući slučaj, nenadano otkrivaju i suočavaju se sa mnogo više od očekivanog…

•     Još jedno originalno filmsko ostvarenje Tavernijea, “Čišćenje”, nominovano za Oskara za najbolji strani film, u kom jednu od glavnih uloga tumači odlična Izabel Iper, zaokružiće vikend kvalitetnog filma francuske produkcije.

Cilj projekta “Francuski filmski karavan” je da se domaćim gledaocima pruži mogućnost da uživaju u filmskim bogatstvima kvalitetne francuske produkcije! Nakon prvog tematskog serijala “Zločini i misterije”, očekuju nas uskoro i novi vikendi francuskog filma koji će nam, kroz različite žanrovske serijale upakovane u iskusan izbor, predstaviti umetnost francuske kinematografije u pravom svetlu.

“Francuski filmski karavan” predstavlja zvaničan početak saradnje festivala Cinema City i Francuskog instituta, koja će, posle vikenda francuskog filma, biti realizovana i tokom samog festivala, dolaskom filmskih stvaralaca i prikazivanjem najnovijih ostvarenja francuske filmske produkcije.

U nastavku pogledajte sinopsise i satnicu za projekcije filmova u kojima ćete biti u prilici da uživate tokom prvog francuskog filmskog vikenda u Novom Sadu.

Petak, 24. februar,

18h

Časovničar iz Sent-Pola (L’horloger de Saint-Paul)
Bertran Tavernije (Francuska, 1974, 1h:45min)
Igraju: Filip Noare, Žan Rošfor, Žak Deni

Mišel Dekomb je časovničar koji živi u lionskom kvartu Sent-Pol. Jednog jutra, dva policajca se pojavljuju na pragu njegove radionice i postavljaju mu pitanja o njegovom sinu, ne govoreći mu o čemu je reč. Odvode ga do mesta gde je pronađen sinovljev prazni kamionet, i on tu saznaje od inspektora Gilbua da je njegov sin ubio čoveka...

20h

Mali poručnik (Le petit lieutenant)
Gzavije Bovoa (Francuska, 2005, 1h:50min)
Igraju: Natali Bej, Žalil Lesper, Rošdi Zem

Po izlasku iz policijske škole, Antoan se seli u Pariz i ulazi u Drugo odeljenje sudske policije. Karolin Vodije, koja se vratila u službu nakon duge bitke sa alkoholizmom, bira malog poručnika u svoju jedinicu. Pun entuzijazma, Antoan uči zanat od njenih ljudi. Vodije se brzo vezuje za ovog mladića, koji je istih godina kao i njen nestali sin...

Nedelja, 26. februar,

18h

Saučesnici (Complices)
Frederik Mermud (Francuska, 2010, 1h:33min)
Igraju: Žilber Melki, Emanuel Devos, Nina Meris

Već od prvog pogleda razmenjenog u jednom sajber-kafiću, Vensan i Rebeka su se zavoleli. Tek su napunili 18 godina i bezbrižno gledaju na život. Dva meseca kasnije, Vensanov leš pronađen je u reci Roni, dok je Rebeka nestala. Inspektor Erve Kagan i njegova saradnica Karin Manžen zaduženi su za istragu. Dok ispituju uzroke zločina i analiziraju ljubavnu priču dvoje mladih, Erve i Karin se suočavaju sa sopstvenim problemima...

20h

Čišćenje (Coup de torchon)
Bertran Tavernije (Francuska, 1981, 2h:08min)
Igraju: Filip Noare, Izabel Iper, Žan-Pjer Marijel

Godina 1938, kolonizovana Zapadna Afrika. Lisjen Kordije jedini je policajac u jednom gradiću. Prezren od svih zbog svog kukavičluka i slabe ličnosti, česta je meta izrugivanja. Nakon traumatičnog suočavanja sa svojim pretpostavljenim, pretvara se u neumoljivog ubicu koji će se osloboditi onih koji mu se podsmevaju, uključujući svoju ženu, ljubavnicu, u lukavoj igri podmetanja krivice drugima, sve dok ne ostane potpuno sam.