18/06/2011 09:10

Filmske avanture prvog dana festivala

Arena Cineplex sala 5 - pogledajte!

Filmski program festivala Cinema City 2011 zvanično će, na glavnoj festivalskoj lokaciji Arena Cineplex – sala 5, otvoriti film „Sutra će biti bolje“ čuvene poljske rediteljke Dorote Keđežavske. Film je ove godine premijerno prikazan na prestižnom festivalu u Berlinu i nagrađen Grand Prixom nemačkog fonda za decu (Deutsche Kinderhilfswerk Grand Prix) i Filmskom nagradom za mir (Peace Film Award) na svečanom zatvaranju selekcije Generation Kplus. Izuzetna, emotivna priča o tri ruska dečaka, beskućnika, koji putuju u Poljsku u potrazi za boljim životom, puni snova i nada, biće prikazana u sali 5 bioskopa Arena Cineplex sa početkom u 20:30h. Na ceremoniji otvaranja a neposredno pre filma Keđežavske, poznatoj poljskoj autorki biće uručena nagrada za doprinos evropskoj kinematografiji.

Nakon ovog filma na istoj lokaciji publika festivala biće u prilici da se nasmeje, ali i zamisli, uz odličnu britansku komediju „Magarci“ reditelja Moraga Mekinona koja će biti prikazana sa početkom u 23h. Ova gorko-slatka tragikomedija prati 64-godišnjeg Alfreda na njegovom putu ka iskupljenju, ali pre nego što se stvari poprave, pogledajte kako će se pogoršati, na najspektakularniji mogući način!

Arena Cineplex sala 2 - pogledajte!

Bogat filmski program festivala Cinema City, pre zvaničnog ceremonijalnog otvaranja, predstaviće adrenalinski triler sa biografskim elementima pod nazivom „Pljačkaš“ selekcije Fokus: Austrija, koji će biti prikazan u Areni Cineplex – sala 2 sa početkom u 18h. Film „Pljačkaš“, nominovan za prestižnog Zlatnog medveda i proglašen za najbolji na prošlogodišenjem festivalu u Zagrebu, baziran je na romanu Martina Princa, priča priču o spektakularnim krivičnim vratolomijama zloglasnog austrijskog “Pamp-gan Ronija” (Pump-gun Ronnie). Nakon ove projekcije, u sali 2 u 20h, počinje film “Bijelo dugme”.

Emotivno i politički angažovan dokumentarac u režiji Igora Stoimenova predstavlja alegorijsku vezu između sudbine jedne zemlje i njenog najvećeg pop-art simbola. U filmu učestvuju neka od najvećih imena domaće i regionalne muzičke scene, a narator je čuveni domaći glumac, Nikola Đuričko. U 22:30h biće predstavljen originalni projekat Kevina Mekdonalda, „Život u jednom danu“, čiji je producent čuveni Ridli Skot. Ovo je zapravo prva prava „filmska vremenska kapsula“ sačinjena od velikog broja najinteresantnijih video klipova podignutih na dan 24. juna. 2010. godine.

Arena Cineplex Sala 1- pogledajte!

U sali 1 bioskopa Arena Cineplex posetici festivala, sa početkom od 20:30h, moći će da pogledaju prvo delo Tara „Hotel Magnezit“ i odmah potom njegovo „Porodično gnezdo“. Jednom od najznačajnijih autora savremene kinematografije, Beli Taru, na festivalu Cinema City biće dodeljena počasna nagrada, a posetioci će moći da u okviru njegove retrospektive pogledaju neka od najznačajnijih ostvarenja. Nakon prvih Tarovih filmova na festivalu Cinema City, u sali 1 bioskopa Arena od 23h, biće prikazana serija kratkometražnih filmova po izboru selektora Petra Protića. Otkrijte koliko inventivnosti i originalnosti može doneti kratki metar u naslovima „Plastična kesa“, „59/184/84“, „Deca velikog jezera“ i „Pravoverni“.

Katolička porta - pogledajte!

Prvi dan festivala u bioskopu na otvorenom u Katoličkoj porti, već tradicionalnom mestu kvalitetne filmske zabave festivala Cinema City, pogledajte sa početkom u 21:15h kontroverzno i neodoljivo zabavno ostvarenje „Exit Through the Gift Shop“ o svetski poznatom street-art umetniku Benksiju, a potom se, u 23:15h, prepustite se odličnim hip-hop ritmovima „Furiozne sile rime“ - pogledajte koliko je zapravo veliki značaj rep muzike u svetu.

Kulturni centar Novog Sada - pogledajte!

Na novoj festivalskoj lokaciji, Kulturni centar Novog Sada, sa početkom u 21h, moći ćete da saznajte ko je nova kategorija radnika u savremenom japanskom društvu u intrigantnom ostvarenju „Tokyo Freeters“ poznatog francuskog reditelja, fotografa, snimatelja i scenografa, Marka Petitžona, a potom u 23h prepustite se muzičkoj avanturi filma “Zvezda je rođena” autorke Vanje Kovačević, koji će vam pokazati da je, uz volju, trud i kreativnost, moguće ostvariti iskrene snove!

Dunavski park - pogledajte!

Pregled festivalskog programa Cinema City za dan 18. jun zatvorićemo najavom pozitivne atmosfere u bioskopu na otvorenom u Dunavskom parku. Jednu od najomiljenijih festivalskih lokacija, prema mišljenju naše publike, ove godine otvoriće legendarno ime domaće kinematografije – Velimir Bata Živojinović! Čuveni glumac, koji će na festivalu Cinema City dobiti nagradu za celokupno stvaralaštvo, pozdraviće posetioce festivala, nakon čega će, u 21:15h, uslediti kultni film “Valter brani Sarajevo”, u kom glavnu ulogu upravo tumači ova legenda srpskog glumišta. Nakon ovog, sa početkom u 23:15h sledi čuveno ostvarenje Kar Vai Vonga, “Chunking Express”, hipnotišući portret Hongkonga devedesetih godina, intrigantne priče i vizuelne moći.

Želimo vam lep filmski provod prvog dana Internacionalnog filmskog festivala Cinema City!