08/12/2009 00:57

Film „Ordinary people“ u bioskopima od 10. decembra

Pobednik festivala Cinema City, film „Ordinary people“ Vladimira Perišića imaće svoju bioskopsku premijeru u četvrtak, 10. decembra u 20h u bioskopu Kolosej Multiplex (T.C. Ušće).

„Ordinary people“ je jedini srpski film prikazan na Filmskom festivalu u Kanu 2009. godine, u programu ’Nedelja kritike’. Nakon debija u Kanu, film je u Srbiji premijerno prikazan i nagrađen na festivalu Cinema City u Novom Sadu. Pobednik je Sarajevo Film Festivala (Srce Sarajeva za najbolji film, Srce Sarajeva za najboljeg glumca i nagrada kritike Fipresci) i Filmskog festivala Kotbus. „Ordinary People“ je priča koja opisuje odvijanje ratnog zločina kroz tok svesti egzekutora, pokušavajući da postavi gledaocu pitanje šta možemo da vidimo, osetimo i mislimo, izvan uobičajnog osećanja krivice i odbacivanja prema takvom čoveku? Šta ako je egzekutor neko poput nas?

Želeo sam da istražim tačku gledišta egzekutora, kao i da pokušam da razumem kako ubistvo može da postane posao. Nije me interesovao određeni geografski prostor i vreme, već univerzalna priroda nasilja. Pokušao sam da u fiktivnim uslovima stvorim jednu ratnu situaciji i posmatram kako se moj lik u njoj ponaša. Interesovalo me je u kojoj meri vreme koje nam je dato da donesemo odluku utiče na tu odluku i u kojim to uslovima zaboravljamo da smo uvek slobodni da odbijemo?! - izjavio je reditelj Vladimir Perišić, koji insistira na naslovu filma na engleskom jeziku.

Film je debitantsko ostvarenje reditelja i scenariste Vladimira Perišića, a glavne uloge tumače Relja Popović, Boris Isaković i Miroslav Stevanović. Osim Borisa Isakovića, svi glumci u filmu su naturščici. Nakon premijere 10. decembra,film će se naći na redovnom bioskopskom repertoaru.

Trejler: