08/11/2010 09:30

Film Olega Novkovića „Beli, beli svet“ pobednik u Kotbusu

Film „Beli, beli svet“ pobednik je 20. festivala istočnoevropskog filma u Kotbusu. Novkovićevo ostvarenje karakteriše, kako je navedeno, jedinstven kinematografski jezik koji izuzetno hrabrim i osobenim pristupom pretvara svakodnevne patnje ljudi na margini, u moćno estetsko iskustvo.

Radnja moderne tragedije, u kojoj se rađa fatalna ljubav između starijeg i nemilosrdnog muškarca i izgubljene mlade devojke, odvija se u Boru, simbolu postidustrijske krize koja pogađa ceo svet. Film je premijerno prikazan na festivalu u Lokarnu, gde je osvojio nagradu za umetnički film "Art Cinema Award", kao i nagradu za najbolju glumicu koja je pripala Jasni Đuričić.

Pored Đuričićeve u filmu igraju Uliks Fehmiu, Hana Selimović, Nebojša Glogovac, Boris Isaković, Milica Mihajlović, Marko Janketić, Meto Jovanovski. Scenario za film je pisala Milena Marković. Film je nedavno predstavljen i na festivalu u Pusanu u okviru programa Word Cinema.

Film „Beli, beli svet“ reditelja Olega Novkovića otvoriće Festival autorskog filma, koji će se održati od 30. novembra do 7. decembra u Beogradu. Projekcija će se održati u velikoj sali Sava Centra sa početkom u 20:30h, a ulaznice za film su već u pretprodaji.

Producent ostvarenja “Beli, beli svet” je kompanija West End Production iz Beograda, a koproducenti su Ostlicht Filmproduktion iz Nemačke i Hepp Film iz Švedske.