18/05/2010 05:13

Film Jasmile Žbanić „Na putu“ premijerno na festivalu

Film „Na putu“, rediteljke Jasmile Žbanić, biće premijerno prikazan u Srbiji na festivalu Cinema City koji se održava od 5. do 12. juna u Novom Sadu, u okviru selekcije regionalnih filmova „Balkan Box“. Film „Na putu“, koji kroz jednu ljubavnu priču nudi kompleksan pogled na islam u modernoj Bosni, svoju svetsku premijeru imao je u Berlinu, gde je prikazan u okviru glavnog takmičarskog programa, a ubrzo je osvojio svetsku kritiku i publiku.

Jasmila Žbanić je na prestižnom festivalu već dokazala svoje umeće dugometražnim prvencem „Grbavica“, za koji je osvojila Zlatnog medveda. Rediteljka se u novom filmu bavi kontroverznom temom konzervativnih islamskih verskih zajednica, gde je, kako kaže, iz ženskog ugla istraživala koliko je ljubav imuna na ideologiju i da li su u ljubavi mogući autoriteti poput Boga.

Film „Na putu“ prikazuje mladi par koji prolazi kroz duboke emotivne transformacije, koje vode od iskrene zaljubljenosti do momenta otuđenja i nepoznavanja. Stjuardesa Luna (Zrinka Cvitešić) neprijatno se iznenadi kada njen životni partner Amar (Leon Lučev), kontrolor leta pod privremenom suspenzijom zbog latentnog alkoholizma, odlučuje da drži kurs kompjutera za decu u kampu vehabija pored Jablaničkog jezera. Luna je sve ređe u kontaktu sa njim, a kada joj dozvole da ga poseti u kampu, već se nazire da je Amar otkrio veru i da je pred novim životnim opredeljenjem.

Glavna glumica u filmu „Na putu“, Zrinka Cvitešić, za ovu ulogu, izabrana je za jednu od najboljih deset glumaca i glumica u okviru programa „Shooting Stars 2010“ u Berlinu. Pored nje, u filmu igraju i Leon Lučev, Mirjana Karanović, Jasna Beri, Nina Violić, Ermin Bravo, Marija Kohn i Jasna Žalica.

„Zanimale su me promene u Bosni, promene u odnosima među ljudima, u društvu, povećana religioznost, kao i položaj žena u tim promenama, A sve je počelo jednog dana, kada jedan muškarac nije želeo da mi pruži ruku jer se ne rukuje sa ženama“ , reklа je Jasmila Žbanić, koja je scenaristkinja i rediteljka filma.

Film „Na putu“, od svoje premijere u Berlinu, prikazuje se na brojnim festivalima širom sveta, a festival Cinema City predstaviće ovo ostvarenje premijerno u našoj zemlji.