21/09/2015 17:30

Festival Uhvati film od 21. do 27. septembra u Novom Sadu

Filmski festival „Uhvati sa mnom ovaj dan!“ obuhvata projekcije domaćih i inostranih filmova na temu invalidnosti kao i prateće programe: filmske radionice, tribine/razgovore sa autorima i akterima filmova, seminar za novinare i studente žurnalistike, izložbe, performanse i sl. u kojima učestvuju i osobe sa invaliditetom.

Bitan deo festivala predstavlja i Filmski karavan koji obuhvata: najavna gostovanja, promociju festivala i postprodukciju. Program filmskog festivala osmišljen je tako da bude pristupačan, raznovrstan, kreativan i jedistven. Festival je međunarodnog karaktera i realizuje se od 2003. godine sa ciljem: informisanja javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom, čime se utiče na promene u stavovima ljudi u vezi sa osobama sa invaliditetom, bolje razumevanje i prihvatanje različitosti, te stvaranje uslova za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.

Bitan segment festivala je podrška filmskim rediteljima, scenaristima i glumcima koji su osobe sa invaliditetom da promovišu svoje radove i dostignuća, te da prepoznaju sopstvene potencijale, kao i uticaj na medije radi adekvatnijeg i politički korektnijeg praćenja aktivnosti i dešavanja u kojima učestvuju osobe sa invaliditetom.

Na konkurs je stiglo preko 260 filmova iz preko 50 zemalja sveta. Više informacija o programu možete pogledati na zvaničnom sajtu festivala.


Izvor: uhvatifilm.uhvatifilm.org