23/03/2011 12:55

Felini i "Beli šeik" u Peđinoj lektiri svetskog filma

Šarmantna komedija “Beli šeik” (The White Sheik) je Felinijevo prvo samostalno rediteljskom delo u kom već možemo prepoznati stil i temu koji su učinili Felinija svetski značajnim rediteljskim imenom. Pored toga, sa ovim filmom otpočinje i rediteljeva dugogodišnja saradnja sa glumicom Đulijetom Masino (Giulietta Masina) i kompozitorom Ninom Rotom (Nino Rota).

Mladenci, Vanda (Wanda) i Ivan Kavali (Ivan Cavalli), stižu iz provinskijskog grada u Rim, na medeni mesec. Vanda opsednuta “belim šeikom”, junakom melodramskog fotostripa, iskrada se u potragu za izmišljenim herojem, ostavljajući svog konzervativnog i konvencionalnog muža i njegovu porodicu same u nameri da odu u posetu papi. Čovekova zaokupljnost ispraznim, strasna zaljubljenost u iluziju jedna je od osnovnih tema ovog Felinijevog ranog dela.


Čuveni italijanski reditelj, rođen 20. januara 1920. godine u Riminiji, još za života smatran je kritičarem društvenih pojava u građanskom društvu posleratnog podneblja. Rođen u porodici srednje klase, nestašno detinjstvo je proveo smišljajući načine kako da pobegne od škole - tako da se iz ranog perioda njegovog života najviše prepričava kratkotrajan beg sa putujućim cirukusom. Presudno za njegov razvoj i rediteljsku karijeru je poznanstvo s rediteljem Robertom Roselinijem (Roberto Rossellini), kod kojeg 1945. i 1946. sarađuje kao koscenarista i asistent reditelja u klasičnim neorealističkim filmovima - „Rim otvoreni grad“ (Rome, Open City) i „Paisa“ (Paisan).

Felini potom ide korak dalje, produbljuje poetiku neorelizma postajući predstavnikom tzv. neorealizma duše, po kom se tematika klasičnog neorealizma, zasnovana na ekonomskim i socijalnim nedaćama, usmerava ka psihološkim sadržajima. Za svog života režirao je ukupno dvadeset filmova, a njegovo stvaralašto ovenčano je sa čak pet Oskara. Na festivalu Cinema City, u okviru Peđine lektire svetskog filma, 2008. godine uživali ste u Felinijevom ostvarenju “Đulijeta od duhova”, a 2010. u veličanstvenom “Amarcordu”. Ove godine selektor Protić nas iznova nasmejano poziva u Felinijeve maestralne filmske avanture “Belim šeikom”.