13/12/2017 13:40

Fantastični filmovi na ArteKino festivalu

Do kraja nedelje, 17. decembra, gledaoci, tj. korisnici interneta širom Evrope, uključujući i Srbiju, u prilici su da “posete” ArteKino, online filmski festival evropskog filma, čiji je medijski partner za Srbiju Internacionalni filmski festival Cinema City.

Uz fantastičan izbor od 10 evropskih filmova dostupnih u 45 evropskih zemalja na 4 jezika (francuski, nemački, engleski i španski) možete besplatno da uživate u bogatstvu i raznovrsnosti savremene evropske kinematografije registracijom na sajtu festivala (www.artekinofestival.com/, klik na "connection" u gornjem desnom uglu). Takođe, možete i glasati za svoj omiljeni film, kako biste ušli u trku za osvajanje ArteKino nagradu publike i osvojili vikend putovanje na Berlinale - Berlin International Film Festival 2018 (uslove i pravila za učestvovanje pročitajte ovde).


Usred ekonomske krize u Portugalu, otac, majka i ćerka se bore da ostanu u kontaktu i da prevaziđu teške izazove svakodnevice u vremenu finansijskih poteškoća.




Medicinska sestra vodi dvostruki život – brine o starijim bolesnim osobama i bavi se prodajom njihovih ličnih dokumenata na crnom tržištu. Usled lakog novca i zavisnosti od morfina, strahovi od emotivne praznine i kazne sve više rastu.




Pepe je napustio psihijatrijsku bolnicu nakon što je služio vreme za krađu. Samo solidarnost Antonija, aktiviste sa invaliditetom, omogućava mu da izgradi krhki život i oživi svoje slabe nade. Ipak, njegova potreba da se uklapa u besmisleni svet postaje očajna. Horizont njegove dugoočekivane "normalnosti" se pokazao nedostižnim. U vezu sa Antoniom prepoznaje sebe I svoj život kao anomaliju i izmišlja novo ludilo u kojem će živeti…




Jedinstveni portret porodice prikazan je u filmu reditelja Jan P. Matuszinski, koji se fokusira na poljskog umetnika Zdzisłav Beksinski i njegov odnos sa njegovim ekscentričnim, samoubilačkim sinom Tomaszom. Ukoliko ste propustili da pogledate „Poslednju porodicu” na ovogodišnjem Cinema City festivalu, evo prilike da se upoznate sa vrlo uzbudljivom i dramatičnom pričom pomenutog poljskog umetnika.




Rikard je čovek sa autizmom i kraniofacijalnim stanjem, koji namerava da se vrati svojoj majci. Da bi to uradio, ubeđen je da mora da pobedi na skandinavskom šampionatu u igri Pétanque - i to uz pomoć džina.




Za praznike, Gabriel i Iris se vraćaju u porodičnu kuću u Portugalu sa svojim ćerkama Emma i Zoe, neodoljivim šestogodišnjim bliznakinjama. U srcu predivnog seoskog pejzaža, pored uživanja u kupanju u reci i dečijem smehu, problematična prošlost para se ponovo pojavljuje.




Crna komedija u režiji grčke reditelke Athina Rachel Tsangari u kojoj se plovidba Egejskim morem brzo pretvara u zločin za grupu muškaraca i to sve zbog igre pod nazivom "Chevalier".




U filmu Sharunas Bartasa, mladi litvanski par dobrovoljno se prijavljuje da isporuči paket humanitarne pomoći Ukrajini. Putovanje ne ide po planu i oni se zatiču u snegom prekrivenoj i ratom zahvaćenoj Donbass regiji.




*ovaj film nije dostupan u našoj zemlji 

Film u režiji Tomasa Arslana i nemačko-norveškoj produkciji donosi nam priču o Michaelu (Georg Friedrich) koji putuje iz Berlina u Norvešku na sahranu svog oca. Na ovom putu pokušava da se ponovo poveže sa svojim sinom tinejdžerom u čijem životu I nije bio puno prisutan do tada.




*ovaj film nije dostupan u našoj zemlji 

Nakon dijagnostikovane tuberkuloze 1930. godine u Rumuniji, Emanuel odlazi u sanatorijum u blizini Crnog mora. Uprkos teškoćama koje nastaju tokom njegovog napornog tretmana, otkriva da unutar medicinske ustanove ima više života nego što je mislio - pogotovo sada kada s druge strane zidova desničarska politika počinje sve više da se širi zemljom.


ArteKino traje od 1. do 17. decembra. Besplatne karte su ograničene na 5000 po filmu.