15/05/2010 11:57

Exit Point predstavlja "Viski sa votkom"

Melanholična komedija „Viski sa votkom“ novo je ostvarenje poznatog nemačkog reditelja Andreasa Dresena. Scenario za film radio je Volfgang Kolhase, potvrđujući još jednom uspešnu saradnju sa Dresenom nakon višestruko nagrađenog „Leta u Berlinu“ (Summer in Berlin).

Film „Viski sa votkom“ prikazuje poznatog i obožavanog glumca, koji se gubi u svom alkoholnom poroku i nagomilanoj aroganciji. Svestan da se njegova karijera polako bliži kraju, slavni glumac Oto i dalje ne želi da se pomeri sa svog pijedestala. Iako je zasut pažnjom kolega i medija, ne prestaje da se oseća usamljeno. Stvari se pogoršaju kada, nakon tajnog opijanja, upropasti jedan dan na snimanju novog filma. Producenti su primorani da nađu mlađu zamenu, koja će menjati Otoa po potrebi u pojedinim scenama. To je zlatna šansa za pozorišnog glumca Arnoa, gladnog za statusom, prestižom i slavom. Ali postavlja se pitanje da li će uspeti da je iskoristi, i kako će razmažena zvezda reagovati na sve to... Komične situacije nastaju kroz zaplet koji uključuje motiv zamene, ali pre svega zahvaljujući sposobnosti reditelja da na duhovit i originalan način prikaže autentične međuljudske odnose.

„Viski sa vodkom“ doživeo je nekoliko nominacija, dok je na Internacionalnom fesivalu Karlovi Vari poneo nagradu u kategoriji „najbolja režija“. Sa istančanim senzibilitetom, kroz lagan, lakonski humor, film govori o usamljenosti i starenju, stvarnim mogućnostima i snovima, velikim i malim lažima...