20/05/2011 11:25

Exit Point predstavlja 10 filmskih ostvarenja

Selekcija Exit Point

Exit Point je takmičarska selekcija koja predstavlja najaktuelnija ostvarenja svetske kinematografije. Reč je o laureatima najvećih filmskih festivala poput Kana, Berlina, Tribeke i Sandensa, koji se na hrabar i drugačiji način bave različitim društvenim pitanjima. Izbor deset odličnih ostvarenja koja sačinjavaju Exit Point, ove godine je posvećen ženama rediteljima, kao i poziciji ženskih likova u filmskim pričama.

Među najintrigantnijim ostvarenjima na ovogodišnjem festivalu nalazi se francuski film "Crna Venera" (Vénus noire). Kandidat za Zlatnog lava na 67. filmskom festivalu u Veneciji, reditelja Abdelatifa Kešiša (Abdellatif Kechiche), šokiraće vas neverovatnom i istinitom pričom o Sari (Sarki) Bartman, mladoj Južnoafrikanki, koja je u XIX veku prodata kao roblje u Evropi. Kešiš, dvostruki dobitnik nagrade Cesar, takozvanog francuskog Oskara, uspešno je dočarao jednu od bolnih stepenica na putu sazrevanja čovečanstva, gde se iz neznanja rađaju surovost i indiferentnost.

Rumunska kinematografija je trenutno među najboljim i najaktuelnijim na svetu. Proverite zašto kroz film "Obilaznica" (Periferic), rumunskog reditelja Bogdana Apetrija (Bogdan George Apetri). Reč je o autoru koji je korpoducirao filmove "3 Backyards", Erika Mendelsona, dobitnika nagrade za najbolju režiju na Sandens filmskom festivalu, kao i "Emigranta", rumunsko ostvarenje Florana Serbana, dobitnika Srebrnog medveda na Berlinalu. Ovoga puta u ulozi reditelja, Apetri nam donosi ostvarenje o dvadestčetvoročasovnom odsustvu iz zatvora glavne junakinje, koja se mora suočiti sa najtežnim životnim izborima u samo jednom danu.

Provokativan film češkog autora Jana Hrebejka, "Kavasakijeva ruža" (Kawasakiho ruze), vodi nas u uzbudljivi disidentski svet. Ova priča o ljubavi, prevari, prijateljstvu i izdaji u izvedbi sjajnih čeških glumaca nagrađena je na prošlogodišnjem Berlinalu. Hrebejk nas ovim ostvarenjem jasno upozorava da ljudsko pamćenje nije savršeno i da se sećanje na važne istorijske događaje, u jednom momentu, može svesti na puku interpretaciju.

Otkrijte šta je to šokiralo stanovnike malog mesta u Španiji pre više od sedamdeset godina u filmu  "Crni hleb" (Pa negre). Na pozadini ubistva čiji je svedok dečak - glavni junak filma, španski reditelj Agusti Viljaronga (Agustí Villaronga) oslikava priču o buđenju svesti adolescentskog morala i otkrivanju seksualnosti. Naslovna ženska uloga u interpretaciji Nore Navas nagrađena je za najbolju na festivalu u San Sebastijanu, a u drugim ulogama pojavljuju se i slavni Katalonci, Serđi Lopez i Eduard Fernandez.

Premijerno prikazan u Veneciji 2010, debitansko ostvarenje "Kada napuštamo" (Die Fremde) nagrađeno je sa 23 prestižna priznanja. Rediteljka Feo Aladag inspiraciju za film pronašla je u kontraverznim običajima pojedninih kultura da se žene, zbog prekršene tradicionalne ili religiozne uloge, kažnjavaju na brutalne načine, a neretko i smrću. Kada napuštamo nam donosi priču o ženi uhvaćenoj između svojih korena, običaja i želje za boljim životom.

Norveška rediteljka Marija Sodal (Maria Sødahl) na Cinema Cityu predstaviće ostvarenje nagrađeno za najbolju režiju na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Montrealu. Film "Limbo" plete lepu priču o odrastanju za odrasle, koja će uvući publiku u živote glavnih junaka.

U režiji Viktorije Galardi (Victoria Galardi), argentinski film "Planina Bajo" (Cerro Bayo) govori o relativnim vrednostima stvari, koje zavise od pojedinačne perspektive svakog od likova. Jednostavno pitanje koliko je novca najstarija članica porodice Keler osvojila u kazinu i sakrila pre nego što je pala u komu, probudiće najgore porive u junacima filma.

Turski film "Crno i belo" (Siyah Beyaz) reditelja Ahmeta Bojasoglua (Ahmet Boyacıoglu), prati zbivanja u istoimenom baru u Ankari, gde se prepliću sudbine najrazličitijih likova kojima je ovo mesto poslednje utočište od sveta. Film govori o univerzalnim temama, kao što su prolazak vremena, starenje, prijateljstvo i sitnice koje čine život, sa kojima se svi možemo saživeti.

Bazirana na popularnoj grafičkoj noveli Posi Simonds, vesela komedija "Tamara Dru" (Tamara Drewe) je u stvari moderna obrada književnog klasika Tomasa Hardija Daleko od razuzdane gomile. Iako je Tamara apoteoza moderne devojke, njena priča o ljubavi i haosu, koji iz nje proizilazi, je sasvim bezvremena. "Tamara Dru" je ostvarenje britanskog reditelja Stivena Frirsa (Stephen Frears) koji je jednostavno opisuje kao ''inteligentnu priču o stvarima koje lako prepoznajemo''.

Još jedno britansko ostvarenje "Magarci" (Donkeys), rediteljke Morag Mekinon (Morag McKinnon), predstavlja drugi film iz "Advance Party" trilogije. Prvi film režirala je Andrea Arnold, dobitnica Oskara i dvostruka dobitnica nagrade kanskog žirija. "Magarci" su odličan nastavak svog izuzetnog prethodnika, sa istim glumcima i likovima, u iznova izmišljenim pričama. Ova gorko-slatka tragikomedija prati 64-godišnjeg Alfreda na njegovom šarmatnom putu ka iskupljenju, koje neće doći bez spektakularnih prepreka!

Najbolja ostvarenja Exit Pointa biraće petočlani žiri, u sastavu predsednica Dorota Keđežavska, poljska spisateljica i rediteljka, Sergej Lavrentijev, ruski filmski kritičar, Igor Šterk, slovenački reditelj, Ana Maria Rosi, naša rediteljka i Visar Vishka, glumac iz Makedonije. Filmove koji čine Exit Point selekciju, publika će imati priliku da pogleda u renoviranom bioskopu Arena Cineplex, ovogodišnjoj centralnoj festivalskoj lokaciji.